Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Af Mette Mejlgaard
(assisterende soldaterhjemsleder og ansvarlig på Rekreationshjemmet)
Rekreationshjemmet er bygget med fire handicapvenlige og møblerede værelser med eget bad og toilet, samt fælles køkken og dagligstue.
Og vi kan glæde os over, at vi kun i ganske korte perioder har oplevet at have et værelse stående ubeboet. Det er rigtig godt for fællesskabet, når alle værelser er besatte, og vi kan virkelig mærke, hvordan veteranerne har glæde af hinanden. De er gode til at spise, træne og hygge sammen, men bruger også hinanden på dårlige dage, og når livet er svært.
”Vi er her jo alle sammen, fordi vi ikke har det skide godt for tiden, så det er jo helt naturligt at nogle dage bare er lorte-dage, og så er det nice, at der er andre omkring en, som godt kender det og har forståelse for at lunten er kort, eller man skal have afløb for aggressioner.”
Vi oplever dog også, at nogle veteraner isolerer sig på værelserne og ikke kommer meget ud. Det respekterer vi selvfølgelig, men ingen får lov at bo på rekreationshjemmet uden at føle, at de har haft muligheden for at snakke og blive hørt. Og samtidig giver vi mulighed for at øve fællesskabet med de andre igennem fællesspisning og andre fællesaktiviteter.
”Vi ser jo hinanden dagligt i køkkenet, men har tit travlt med hver vores, og så bliver det ikke lige til andet end et nik til hinanden. Under fællesspisning kan man ikke undgå at komme hinanden ved og få snakket sammen, og så er det bare nemmere at få en samtale i gang på et senere tidspunkt, når isen ligesom er brudt. Det er for mig det bedste tiltag på rekreationshjemmet.”
Når man arbejder med syge veteraner afhænger al planlægning af dagsformen – humør, sindsstemning og energiniveau kan svinge utrolig meget, når man lider af PTSD, stress eller depression. Men alligevel lykkes det langt de fleste tirsdage at gennemføre fælles indkøb, -rengøring og spisning. Vi har også haft succes med at tage på småture til f.eks. naturcentre eller en enkelt overnatning i et lånt hus på Thyholm.
Alt er selvfølgelig begrænset af, at vi pt. ikke kan tage offentlig transport eller besøge steder med mange mennesker eller børn. Men det glæder mig, hver gang det lykkes at komme ”lidt ud”. Vi har også igen i år plantet tomatplanter på terrassen, og de bliver nu kærligt passet og plejet.
Desuden bruger jeg en del tid på at have kontakt til det offentlige og skaffe informationer om alt fra kontanthjælp, medicintilskud og e-boks til uddannelse, ægteskabskurser og årsopgørelser. Vigtigst af alt er dog, at veteranerne hos os, oplever at de har fundet er sted, hvor de kan slappe af, blive accepteret (til dels forstået), og hvor der er plads til lige netop dem, som de er.
Der er i dag mange gode tilbud til vores veteraner, og vi oplever heldigvis et rigtig godt samarbejde på tværs af organisationer og fonde. Lokalt har vi oplevet en rigtig god opbakning og et tæt samarbejde fra de forskellige relevante instanser på kasernen. Det gør selvfølgelig vores arbejde en hel del nemmere og er i sidste ende en hjælp for veteranen.
På mange måder er det arbejde, vi laver i forbindelse med vores rekreationshjem, ikke så meget anderledes end det, vi altid har gjort på vores Soldaterhjem. Vi har bare fået nogle bedre rammer at arbejde under, og nogle bedre tilbud til vores veteraner. Så de veteraner, vi før kun kunne tilbyde en nat på sofaen i fjernsynsstuen, kan vi nu tilbyde et møbleret værelse for en længere periode.