[Oprindeligt publiceret af Jydske Dragonregiment]

Det er en kold februar morgen. Dragon Kjeldsen knapper de sidste knapper i den blå rytterfrakke. Han klemmer øjnene lidt sammen. Det blæser, og regner, jorden er frossen. Hesten ved siden af ham tripper utålmodigt. Den mærker noget er anderledes i dag. Nu tænker du nok vi er i 1864, og dragonen er Ullerup, den berømte Niels Kjeldsen, men ikke helt. Dragonen hedder Kristian, Kristian Kjeldsen, og han går normalt på arbejde i 1. kampvognseskadron – Niels Kjeldsen eskadronen. Kristian har i dag indvilget i, at skifte kampvognen ud med en hest, og multicam uniformen med den tidligere blå uld-uniform. Historien om Niels Kjeldsen må I få en anden god gang. Denne historie handler om grej.

 


Dragonen bærer oberst Gundelachs* uniform, og udover den, en såkaldt rytterfrakke, ridestøvler og hat. (Hjelmen er med på billederne, men ikke på videoen, da den ikke var så stabil.) Våbenet er en sabel. Al kamp er nærkamp. Hesten bærer sadel fra det daværende 5. Jydske Dragonregiment, årstallet ukendt. Vandflasken er i glas, beskyttet af læder. Hestens hovedtøj er ligeledes originalt. De dengang anvendte dobbeltbid, er dog i dagens anledning udskiftet med et lidt mere hestevenligt bid, men dog et bid fra Randers dagene. Hovedtøjet var dengang så smart indrettet, at det er bygget op om en grime, hvorpå man kunne klipse et eller flere bid på. Endvidere havde hovedtøjet indbygget træktov, på denne måde kunne man give hesten en spise- og drikkepause på præstegården eller kroen, uden at skulle risikere at hesten stak af. Smart. Man ser ikke mange kampvogne med træktov. Måske en idé til den kommende opgradering.



 Dragon Kjeldsen et par dage senere. Klar til kamp i flammehæmmende uniform, vandtætte støvler, kampvest, gevær, hjelm. ”Fordelen er helt klart at nutidens system er fleksibelt. Man kan tilpasse udrustningen til ens specifikke funktion, og hvad der giver mening for en selv” siger han.

Kampvesten m/12 er af mærket TYR, beskytter mod fragmenter, små-kalibrede håndvåben og kraftige trykbølger. Til systemet hører ballistisk krave, skulderpuder, overarmsbeskytter, fragmentationsvest, beskyttelsesplade, bælte og lårbeskytter. Hvis trusselsniveauet fordrer det, kan endvidere tilsættes såkaldte panserbleer, der giver beskyttelse omkring de nedre dele. Hjelmen vejer 1250 gram. Indmaden kan være et net eller puder, og den er klargjort med rails på siderne til lygte, kamera mv. forrest fast beslag til natsigte og visir. Forberedt til kæbebeskytter.

Geværet m/10, C8 IUR blev indført i 2010 og er Forsvarets standardvåben. Det vejer 3,7 kilo (uden ekstra grej), mundingshastighed på 890 meter per sekund. Kaliberen er 5,56 og kan bekæmpe udækket personel, upansrede køretøjer og materiel på afstande ud til 400 meter. Der kan tilføjes flere forskellige sigtemidler til geværet, afhængig af opgavens natur, herunder optisk sigte, rødpunktssigte, taktisk lys og laser samt åbne sigtemidler.   

Dragon Kjeldsen slås i dag til fods, men er ellers kører på Leopard 2 kampvognen, der i det næste stykke tid, er en tur på den helt store wellness tur til Tyskland, for at blive opgraderet med alt det nyeste elektronik.

Så udviklingen har været heftig – men hvad ville dragon Kjeldsen vælge, hvis han kunne? ”Det var da meget sjovt at prøve at ride i det gamle tøj, men… må nok sige at jeg ville vælge min kampvogn i sidste ende.

 Al grej af ældre dato er allerhøfligst udlånt af Dragonmuseet der har til huse på kasernen. Mangen en historie knytter sig til det gamle grej, og dem kan man få masser af – og også om det nyere grej, hvis man besøger museet i åbningstiden fredage 1300-1500.

Ingen dyr eller mennesker kom til skade under optagelserne.

 Våbenfakta er taget fra forsvaret.dk
For video og flere billeder, se regimentets facebook side!

 
*Oberst Gundelach var den sidste oberst i Randers, og dermed den sidste oberst der havde dragonheste ved regimentet.