Kongeskibet Dannebrog
Kongeskibet DANNEBROG er typisk udrustet til sejlads fra april til oktober.
Dannebrog blev bygget på Orlogsværftet i 1931 og tjener som officiel og privat residens for den kongelige familie.
Kongeskibet er navngivet af Dronning Alexandrine og hejste kommando første gang den 26. maj 1932 som afløser for hjuldamperen Dannebrog fra 1879.
Set udefra kan Kongeskibet deles i to sektioner; Foran skorstenen er der plads til besætningens underbringelse, laster og maskine. Agten herfor er den kongelige afdeling.
Ved anløb af danske og udenlandske havne benyttes det overdækkede agterdæk til receptioner.
Den kongelige beboelse rummer Dronningens og Prinsens arbejdsværelser, spisesalon, fællessalon, rygesalon, soverum med mere. Dronningen tager personligt del i interiørets indretning, valg af møbler og generel udrustning. Den kongelige afdeling rummer også møbler og udrustning fra det forrige kongeskib.
Dannebrogs besætning består af ni officerer, syv sergenter, to konstabler og 38 værnepligtige, som alle er specielt udvalgt fra søværnet.
De værnepligtige har 9 måneders tjeneste mod andre værnepligtiges 4 måneders tjeneste. De 9 måneders værnepligt er ganske krævende, men bliver et minde for livet. Listen med ansøgere er lang, og kun de 38 slipper gennem nåleøjet. Næsten lige mange drenge og piger.
Befalingsmændene er normalt tilkommanderet i to-fire års perioder, mens de menige værnepligtige kun er med én sommer.
Naturligvis er Kongeskibet Flådens skib nr. 1. Alle andre skibe aflægger fuld honnør ved passage. Føres kongeflag, sker det med paraderingsrulle. Når dette skal ske orienteres Flådens skibe på forhånd. Honnøren er svær for de mindre skibe, der derfor ofte finder andre steder at sejle!
Dannebrog hejser kommando i april, og når Kongeskibet ikke er på de normale to årlige togter til provinsen eller Nordatlanten ligger det fortøjet ved den gule bøje no. 1 i Københavns Havn.
Alt omkring Kongeskibet er omgivet af Flådens 500 år gamle ceremoniel og dybe respekt for Kongehuset.