[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Omkring 350 ansøgninger til forsvarets mest krævende uddannelser havner hver år på bordet hos Forsvarets Rekruttering. Så mange håbefulde ansøgere ønsker nemlig at prøve kræfter med det ypperste indenfor Forsvaret.

- Der er selvfølgelig altid ansøgere, der mangler selvindsigt og realisme i forhold til at tage en af Forsvarets eliteuddannelser. Men de allerfleste har en profil, som vi kan bygge videre på, uanset om de har en forudgående militær uddannelse eller ej, fastslår seniorsergent John Christensen fra Forsvarets Rekruttering.

Derfor skal mulige ansøgere ikke lade sig afskrække af, at kun 250 af ansøgerne overhovedet bliver afprøvet.

- Det vigtigste er, at ens bagland bakker op om beslutningen. Det kan også være en fordel at få hjælp til at strukturere sin træning. Optagelsesprøverne er jo et hårdt pres over længere tid, pointerer John Christensen

Forskel på optagelsesprøverne
De tre specialkorps griber optagelsesprøverne forskelligt an.

- Frøerne har en hård optagelsesprøve ved indgangen til de hellige haller. I modsætning har jægerne kun netop en tilstrækkelig afprøvning. Til gengæld er der så en periode bagefter på seks måneder, hvor kursisterne bliver mødt med store mål og krav. Derfor er der også en del, der falder fra undervejs, siger John Christensen.

Også profilen på ansøgerne til de tre uddannelser er forskellig. Hvor ansøgere hos jægerne og frøerne prøve sig selv af med ekstreme militære udfordringer, er det anderledes for ansøgere til Siriuspatruljen. Her er det særligt naturoplevelsen, der trækker.

- I Sirius er soldaterhåndværket ikke nødvendigvis i højsædet. Det handler mere om at udvikle sig selv, fastslår John Christensen.

Ansøgningsfrister
Ansøgere til Frømandskorpset kan komme direkte ind fra gaden uden forudgående værnepligt. Det kræver Jægerkorpset og Slædepatruljen Sirius til gengæld. Den sidste frist for ansøgning til jægersoldat er den 20. august, frømand den 1. september og Slædepatruljen Sirius den 30. august.

Læs mere om uddannelserne