[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

En ny aftale om en FN- fredsstyrke i Darfur-provinsen i Sudan kan betyde, at flere danske soldater skal til det store afrikanske land. Meget taler for, at en stor del af soldaterne skal komme fra flyvevåbnet. 
- Der vil sandsynligvis ikke blive tale om landtropper. Der vil soldater fra Den Afrikanske Union kunne gøre det bedre end os. Jeg kunne forestille mig, at vi ville kunne yde flytransport og andet logistisk arbejde. Derudover kan vores jagerfly hjælpe med overvågning, og vores officerer ville kunne rådgive de afrikanske tropper, siger Søren Gade.
Ministeren kan ikke sige, hvor mange danskere der evt. skal udsendes, men han forventer ikke, at det i første omgang vil være aktuelt at udsende alle de mulige elementer. Et dansk bidrag skal gennem politisk behandling i Folketinget.

Bidraget til Darfur er kommet på tale efter, at regeringen i Sudan har accepteret, at FN skal hjælpe den Afrikanske Union med at skabe fred i den krigshærgede Darfur-provins. Ifølge aftalen skal Den Afrikanske Union have den daglige ledelse af operationen og stille med hovedparten af 17.000 – 19.000 soldater, der er brug for, mens FN skal have den overordnede ledelse af operationen. Ifølge BBC forventer Den Afrikanske Union, at de skandinaviske lande muligvis skal bidrag med eksperter, mens USA og Storbritannien ikke skal stille med tropper. Den Afrikanske Union har i forvejen ca. 7.000 soldater i Darfur.

Om FN-operationen overhovedet bliver til noget er usikkert. Den sudanesiske regering er tidligere sprunget fra aftaler om en international fredsstyrke i Darfur.

Danmark har i forvejen 16 stabsofficerer og observatører i Sudan. De er en del af United Nations Mission In Sudan (UNMIS), der siden 2005 har overvåget fredsaftalen i borgerkrigen mellem Nord- og Sydsudan. I 2005 var omkring 45 danske soldater med til at starte FN-operationen i landet op.