[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Det er så storslået, at det ikke engang kan gengives på et foto. I de nordlige områder, oppe ved Himalaya, har jeg besøgt steder, hvor der ingen turister kommer. Når du ser på et bjerg, der tårner sig op foran dig og får at vide, at der er 40 km derhen. Så tager du lige en dyb indånding, fortæller Major Peter Becker. Han er udstationeret ved FN’s mission i Kashmir, UNMOGIP.


Bjerg nær Bhimbar. Kashmirs skønhed er forførende.

Bjerg-jungle-ørken
Landskaberne i Kashmir svinger fra fuldstændigt fladt og goldt, over frodig grøn jungle, til Himalayas sneklædte bjerge. Derfor er der store temperaturforskelle i regionen. I de sydlige områder kan der være op til 49 grader varmt. Og i de nordlige områder er der helt tilsneet. Så FN-observatørerne har alt fra ørkenudrustning til termoundertøj med i bagagen.

- Vi, som kommer fra Norden, har ikke så svært ved at vænne os til et køligt klima. Men varmen derimod! Når man er ude på en opgave i de frodige indiske områder. Så kommer man til at svede. Jeg havde ikke troet, at der kan være så frodigt i et land, der er så varmt. Det mærkelige er, at man efter 14 dage akklimatiserer sig. Man føler ikke ubehag længere, og man vænner sig til at drikke, det man skal, siger Peter Becker

Sød chai
Da Indien og Pakistan i 1947 fik selvstændighed, måtte Kashmir selv vælge hvilket af de to lande det ville tilhøre. Provinsen valgte Indien, og dette skabte strid mellem Indien og Pakistan.
Peter Becker er stabsofficer ved FN-missionen i Kashmir, UNMOGIP. Det er FN’s næstældste mission og blev oprettet i 1949. Peter Becker skal overvåge freden mellem Indien og Pakistan og melde tilbage til FN’s hovedkvarter i New York, hvis der sker brud på våbenhvilen. Som på de fleste andre FN-missioner er observation en yderst vigtig del af arbejdet. Og Peter Becker kommer meget rundt i Kashmir på sine observationsopgaver.

- Når vi rejser, bliver vi godt modtaget. Der er ofte mange, der gerne vil snakke, og børnene stimler sammen omkring os. Vi bliver inviteret indenfor hos dem til te. Teen hernede, eller chai som den kaldes, er teblade kogt i mælk med rigelige mængder sukker. Det er en tyk og lidt kvalm drik, som man lige skal vænne sig til, fortæller Peter Becker.


FN-observatører på arbejde i Kashmir.

Afstresning på klippen
Peter Becker sidder FN’s hovedkvarter i Indisk Kashmir i byen Srinagar. Det er en smuk, gammel by, der bærer præg af tidligere engelsk kolonistil. Srinagar ligger ned til en stor sø, hvor mange, farvestrålende husbåde vugger på vandet. Bag FN’s hovedkvarter rejser der sig et 250 meter højt bjerg. Her er der udsigt over byen og den store sø. Hver dag går den danske major op på klippen, nyder stilheden, og får den daglige stress ud af kroppen.     

- I de senere år, har her været roligt, og det er godt. Det tyder på. at forholdene er blevet mere stabile, hvilket nok skyldes, at folk har et nogenlunde fornuftigt livsgrundlag. Efter europæisk standard er de utroligt fattige, men man kan se på naturen, afgrøderne og landsbyernes markeder, at her er rigt på naturressourcer, siger han.

Forholdet mellem Indien og Pakistan er langsomt ved at blive forbedret. Det blev kølnet noget af bombesprængningerne i Mombai i juli 2006, men relationerne er ved at være nogenlunde igen.
- FN er respekteret hernede. Det er mange, der har giver udtryk for. Der har været ret roligt i den periode, jeg har været her. Vores tilstedeværelse skulle gerne lægge låg på konflikten og neddæmpe parterne, siger Peter Becker.