[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Rasmus Voss

Det er ikke helt nemt at få enheder fra to forskellige hære med vidt forskelligt udstyr til at samarbejde. Så det var samarbejdet, der blev pudset af under øvelsen Dragons Talon i Wales.

- Øvelsen var bygget op omkring et Afghanistan-scenarie med narkosmuglere og banditter, der ville os til livs. Vi har øvet mobilitet, sådan at vi kan arbejde samtidig med, at vi bevæger os. Vi har også afprøvet en pejlebase, der kan lytte over et stort område, fortæller Karsten Byrgesen, chef for Elektronisk Krigsførelseskompagni, til dagligt kaldet EW-kompagniet.

Øvelsen Dragons Talon fandt sted i en bjergrig nationalpark i Wales, og foregik i samarbejde med det engelske 14. signalregiment, som EW-kompagniet til dagligt arbejder sammen med i Afghanistan. Ifølge Karsten Byrgesen var øvelsen frugtbar. For englænderne er mere disciplinopdelte og danskerne meget multifunktionelle. Det lærte begge parter af.   

Camouflerede ører i felten  
Hvis man tror, at elektronisk krigsførelse er for computernørder, der aldrig kommer uden for en dør, tager man grueligt fejl. I Wales’ højland, hvor nationalparken ligger, skjuler en lille gruppe mænd sig med avanceret elektronisk udstyr under et regnslag. De er til fods og kan derfor komme meget nær fjenden uden at være synlige. Det er måske ikke se meget, de kan se ud under regnslaget, men de kan høre alt. De er ”lyttere” og overvåger fjendens elektroniske kommunikation.

- Vi er soldaternes elektroniske ører i marken. Vi har særligt avanceret lyttegrej, som gør os i stand til for eksempel at udpege og finde fjendens ledelse. Vi lytter til alt, hvad de siger, og på den måde kan vi udpege de forskellige nøglepersoner og pejle os frem til dem, fortæller Karsten Byrgesen.

Det er dog ikke ligetil at afkode fjendens kommunikation. Ofte slører fjenden, hvad det egentlig er, der tales om. Derfor har enhederne til fods kontakt til et par analytikere, der som regel befinder sig i et let køretøj et par kilometer væk.

- Vi er de eneste i Danmark, der laver det vi laver. Så normalt har vi har ingen at øve os med. Til februar drager vi sammen med englænderne til Afghanistan, så der er også blevet knyttet en masse venskaber under øvelsen, fortæller Karsten Byrgesen.