[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

København midt i 1950’erne. To mænd i grønne svømmedragter og med snorkel og svømmebriller svømmer rundt i Københavns Havn. Selv om vandet er iskoldt morer de to sig med at dykke efter porcelæn, som messegasterne på kaserneskibet Fyn har smidt i vandet, for ikke at skulle vaske det op. De to mænd, der blandt søværnets personel på Holmen hurtigt bliver kendt som de skøre frømand, er kaptajnløjtnant William Ric-Hansen og søløjtnant Robert Christensen. De er i gang med at etablere det Frømandskorps, der i denne uge fejrer sit 50- års jubilæum.

Inspirationen til at oprette en enhed af specielt udvalgte, uddannede og udrustede frømænd havde søværnet fra internationale erfaringer fra Anden Verdenskrig. Her havde italienske frømænd med succes gennemført undervandsangreb på allierede skibe, mens de lå i havn Men inspirationen kom også fra den britiske Special Boat Squadron, der foretog nålestiksangreb mod aksemagternes positioner, særligt i Middelhavet. Det danske forsvar ønskede i forbindelse med genopbygningen af flåden efter krigen, at have den samme kapacitet. Robert Christensen var under krigen i England selv uddannet faldskærmssoldat og frømand under Special Operations Executive (SOE). Han blev den første skoleforstander for frømandsskolen, der formelt blev oprettet 17. juni 1957.

Flere af de symboler og traditioner der stadig findes ved frømandskorpset stammer helt tilbage fra etableringen i midten af 1950’erne og er hentet hjem fra de udenlandske forbilleder. Det gælder blandt andet traditionen med den røde hjelm, som elever ved Frømandskorpset bærer under hele elevuddannelsen.

Se meget mere om Frømandskorpset, når forsvarskanalen på torsdag den 21. juni dækker korpsets 50. års jubilæumsshow.