[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Nogle har virkelig taget sig sammen for at ringe og har gået rundt om brevet i flere dage. Men så snakker de også – de snakker meget.

Sådan siger Tinne Kjær, socialrådgiver og sektionschef ved Forsvarsakademiet. Hun har været med til at gennemføre den kampagne, som Forsvaret har iværksat for at støtte soldater, der tidligere har været udsendt.

Kampagnen skal sikre, at soldater, som har behov for psykologisk rygdækning, får den. Samtlige danske soldater, der har været udsendt efter 1992, har i løbet af marts fået et brev tilsendt.

Tusindvis af breve
Der er blevet postet 20.346 eksemplarer af brevet. I brevet får soldaterne ridset op, hvilke muligheder Forsvaret har for at støtte nuværende og tidligere ansatte. Ikke mindst er der blevet oprettet en telefonlinje, som folk kan ringe ind på.

Og det er der allerede 95, som har gjort. Ud af dem er 73 blevet henvist til en såkaldt forsamtale – en indledende samtale – med en psykolog.

- De fleste af dem, der har ringet, er folk, som har været udsendt på Balkan i midten af 1990’erne. Her er der nogen, som ikke tidligere har fået den hjælp, de har haft brug for, siger Tinne Kjær.

Forsvaret har faste aftaler med en række privatpraktiserende psykologer, og de første forsamtaler har allerede fundet sted. Forsamtalen skal hjælpe med at tegne et billede af, hvad det er for nogle tanker og problemer, personen tumler med. Det er vigtigt at tage højde for de individuelle behov, og efter forsamtalen kan soldaten eksempelvis henvises til egentlige psykologsamtaler.