[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


En rød kugle lyser op i den mørke efterårsaften ud for kysten ved Hundige. Kort tid efter ringer telefonen hos alarmcentralen. En borger har observeret en nødraket ud for Hundige, syd for København. Kort tid efter ringer endnu en borger med samme melding. Anmeldelserne ryger videre til Søværnets Operative Kommando (SOK) i Århus. SOK ringer tilbage til anmelderne. De skal have de præcise oplysninger om, hvor raketten er observeret; om det er over land eller vand og i hvilken retning, så de kan begynde eftersøgningen af de nødstedte.

- Når der kommer en melding om nødraketter, er der set fra vores synspunkt altid nogen i nød. Så vi sender enten flyvende eller sejlende enheder til området. Det kan jo være fra en båd, der er ved at synke, og som minuttet efter raketten er skudt af, synker helt, siger orlogskaptajn Hans Christian Iversen fra SOK.

Hvert minut tæller
Ligger der en forulykket sejler i det kolde, mørke efterårsvand, tæller hvert minut. Et opkald via nødkanalen Lyngby Radio afslører, at der ikke befinder sig andre skibe i området, som kan lede efter den forulykkede. Derfor sender SOK en redningshelikopter fra Roskilde på vingerne, og hjemmeværnskutteren Carina stævner mod området. Samtidig afsøger en politipatrulje kysten for at se, om de kan finde de nødstedte. Efter halvanden time har eftersøgningen til lands, vands og i luften ikke båret frugt. Der er ikke set skibe eller andre tegn på nogen i nød i området. Derfor indstilles eftersøgningen.

Drengestreger
Eftersøgningen ud for Hundige fredag den 14. viste sig at være resultatet af grove drengestreger. Politipatruljen opdagede et par drenge på omkring 17 år, der stod ved vandet. Da politiet gik drengene på klingen, indrømmede de at have affyret nødraketten. Desuden havde de flere raketter på sig.

- I sommersæsonen sker det cirka en gang om ugen, at vi bliver kaldt ud til nødraketter, som viser sig at være falsk alarm. Men det er desværre sjældent, at vi får fat i dem, der gør det, fortæller orlogskaptajn Hans Christian Iversen fra SOK.

Kræver erstatning
SOK ser meget alvorligt på de falske alarmer. For det er umuligt at skelne de falske nødraketter fra de ægte, og det koster ressourcer.
- Det er et stort apparat, der sættes i gang, når vi får en anmeldelse om nødraketter. Vi spilder en masse ressourcer på de falske alarmer, og det risikerer at gå ud over nogen, der rent faktisk har brug for os, siger orlogskaptajn Hans Christian Iversen fra SOK.

Derfor vil de to drenge vil nu blive sigtet, og søværnet vil igennem Søfartsstyrelsen kræve erstatning for de ressourcer, de spildte på udrykningen. Og det kan blive dyrt. En redningshelikopter koster 25.000 kroner i timen, og operationen varede i over halvanden time. Udover det vil de også blive afhørt om en episode den 7. september, hvor der blev affyret en lignende raket ved Kalveboderne.