[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Besøgende på Fregatten Jylland i Ebeltoft kan om 18 måneder opleve dækket, hvor besætningen boede, nøjagtigt som det så ud under søslaget ved Helgoland i 1864.
Efter en donation på fem millioner fra en Mærskfond får direktør Benno Blæsild endelig mulighed for at indrette banjerdækket, det nederste dæk på skibet, hvor besætningen i sin tid boede.
- Banjerdækket kommer nu til at fremstå originalt med indretning af officersmessen og de cirka 40 andre rum, der var på dækket. For publikum bliver det virkelig som selv at være om bord på et sejlende skib, siger han.

Levende historie
Fregatten Jylland får hver dag året rundt besøg af danske og udenlandske familier, som kan opleve det gamle danske krigsskib og få et indblik i historien.
Fregatten Jylland var med til at besejre en preussisk-østrisk eskadre i slaget ved Helgoland 9. maj 1864. Det var en af krigens få lyspunkter. Til lands tilføjede preussiske og østrigske styrker den danske hær det ene nederlag efter det andet, men for at kunne angribe Fyn og Sjælland var det nødvendigt at fravriste den danske flåde herredømmet til søs. To østrigske fregatter blev sendt fra Middelhavet for at forstærke den svage preussiske flåde. Danskerne afgav dog ikke søherredømmet uden sværdslag og fregatterne Jylland, Niels Juel og Heimdal stødte sammen med den fjendtlige styrke på to fregatter og tre kanonbåde ved det britiske klippeskær Helgoland. Det blev en blodig kamp og Jylland fik den ene side gennemboret af en granat, der sårede og dræbte kanonbesætningen ved kanon nr. 9. Slaget endte da den østrigske fregat Schwarzenberg brød i brand for tredje gang og tog flugten. Den opmuntrende sejr vendte dog ikke krigens gang.

Efter at have deltaget i slaget, blev fregatten i 1874 indrettet til kongeskib for Christian IX, som det fungerede som i godt 10 år.
Den udgik af flådens tal i 1908 og faktisk solgt til Tyskland og ophugning. Men den blev købt tilbage igen af et konsortium, der ikke mente at skibet skulle ende sine dage på den måde. Derefter fulgte en ”omtumlet tilværelse” for skibet der først i 1960 kom til Ebeltoft og blev til museum.

Læs mere om slaget ved Helgoland

Læs mere om fregatten Jylland