[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Rasmus Voss

Vi husker alle billederne af Koldingbydelen Seest, der blev jævnet med jorden for et par år siden.
Efter katastrofen vedtoges en række regler for håndtering af fyrværkeri. En af de regler kan, ifølge chefen for hærens ammunitionsrydningstjeneste, paradoksalt nok ende med et lignende uheld.  

- I værste fald frygter jeg en mindre Seest-ulykke på en genbrugsplads. Det vil være katastrofalt, fortæller major Poul Nedergaard, chef for hærens ammunitionsrydningstjeneste.

Inkompetent personale
Poul Nedergaard frygter, at en ny lov, der betyder, at fyrværkeri nu kan afleveres på de kommunale genbrugspladser, kan resultere i en mindre ulykke, hvis lovlige nytårsraketter blandes med ustabilt, ulovligt sprængfyrværkeri, som for eksempel chrysantemumbomber. Der er nemlig ikke et ordentligt regelsæt for affaldssortering af fyrværkeri på genbrugspladserne.

- Sidste år, hvor loven trådte i kraft, måtte vi flere gange rykke ud til genbrugspladser. Og det, vi så, var bekymrende. Eksempelvis havde man blandet lovligt og ulovligt fyrværkeri. Og fyrværkeri der indeholdt magnesium, havde man hældt vand udover, hvilket bare gør det endnu mere ustabilt og farligt. Vi må konstatere, at personalet på genbrugspladserne overhovedet ikke har nogen ide om, hvordan det her skal håndteres, fortæller Poul Nedergaard.   

Har kontaktet myndigheder
Major Poul Nedergaard har derfor advaret en række relevante myndigheder og informeret dem om den dårlige fyrværkerihåndtering. Majorens advarsler har fået Kommunernes Landsforening til at gøre noget ved sagen og tage initiativ til et møde om spørgsmålet – dog først i det nye år.

- Kommunerne har et praktisk problem med fyrværkeri på genbrugsstationer. KL vil gerne bidrage til, at love og regler vedrørende fyrværkeri udformes, så de er til at have med at gøre i virkelighedens verden ude i kommunerne. Det er en gordisk knude, og vi skal have fundet ud af, hvem som har hvilket ansvar, siger Anders Christiansen, Teknologisk Institut, Affald og Genanvendelse, Kommunernes Landsforening.

Det er Poul Nedergaard glad for, men tilføjer
- Når mødet først ligger i det nye år, bliver der ikke gjort noget ved problemet i denne sæson. Så jeg forudser, at vi til næste år skal bruge rigtig meget tid på udrykninger til landet genbrugspladser. Så bliver det os der sammen med Politiet igen kommer til at sidde med sorteper, siger Poul Nedergaard.

Det beklager Anders Christiansen og siger:
- Mødet kan desværre ikke blive før starten af januar, og indtil videre er der da heldigvis ikke sket nogen ulykker.