[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Rasmus Voss

- Min opgave er at stabilisere patienterne. Jeg bedøver dem, sørger for at hjertet slår, og lungerne fungerer, imens kirurgerne arbejder. Kirurger og narkoselæger er derfor ret essentielle hernede, siger Jesper Byrdorf, major og afdelingslæge på det canadiske felthospital ved Kandahar Airfield. 

En tredjedel af de, der ryger på operationsbordene, er koalitionssoldater. Resten er afghanere – typisk fra det Afghanske politi eller fra hæren.

- Forleden dag havde vi to NATO-soldater, der kom ind efter at være ramt af en vejsidebombe. De var 18 og 19 år gamle. På den ene soldat forsøgte kirurgerne at rekonstruere et blodkar, der var ødelagt, men det lykkedes ikke. Vi måtte amputere en del af hans ben. Det er hårdt, når det er så unge mennesker, siger Jesper Byrdorf.

Skadede og lemlæstede er et dagligdags syn for Jesper Byrdorf. Han har været læge i 11 år og arbejder til dagligt på Rigshospitalet, men seks uger om året er han udsendt til de missioner, Danmark deltager i. Hans kompetencer bliver brugt på den bedst mulige måde, så hans udsendelse er nyttig for både Forsvaret og Rigshospitalet.

- Hernede får jeg stor erfaring med for eksempel at tage mig af skudsårede. Det får Rigshospitalet gavn af, når jeg kommer hjem. For der er jo heldigvis ikke ligeså stor erfaring med skudskader i Danmark som her i Afghanistan. For Forsvaret er det en fordel, at jeg til daglig står hjemme på Rigshospitalet med ”fingrene i fadet”, fortæller Jesper Byrdorf.

Brækkede ben og knogler
- Det ultimative er jo at få folk til at overleve, og vel at mærke med de mindste mén. Det sker ofte, at et hold, der har været udsat for en vejsidebombe kommer ind hos os med brækkede ben og knuste fodknogler. Bomben springer jo som regel nede under deres køretøj, så det er typisk benene, det går ud over, siger Jesper Byrdorf.

Kirurgholdet på Kandahar Airfield, som Jesper Byrdorf tilhører, får overdraget de hårdest sårede soldater. Lægerne har vagt hvert andet døgn, men aldrig rigtig fri, da de til hver en tid kan tilkaldes, hvis det brænder på i operationsstuerne.

- En af årsagerne til, at jeg har valgt det her job, er den erfaringsudveksling, jeg har, med kolleger fra andre lande. Derudover er det en spændende udfordring, at vi har mindre avanceret behandlingsudstyr til rådighed. Derfor må vi improvisere, fortæller Jesper Byrdorf.