[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Danske soldater på vej til international mission øver sig i det svære samarbejde med befolkningen og lokale ledere. Tidligere var det andre soldater, der spillede skolechefer og borgmestre. Men nu overtager ansatte i Varde Kommune opgaven. Det er resultater af en aftale, som 1. Brigade har indgået med kommunen. 
- Spillet bliver væsentligt mere naturtro, når vi besøger en virkelig vandværksmedarbejder på et rigtigt vandværk. Det giver mulighed for, at vi kan stille de rigtige tekniske spørgsmål, forklarer kaptajn Michael Brandt, der er chef for CIMIC-sektionen ved 1. Brigade og initiativtager til samarbejdet.

Pas på de strittende våben
Samarbejdet med kommunen har giver brugbare resultater.
- Vi havde soldater på besøg på en skole i Varde, og vi fik tilbagemeldinger på, at vi måske har en lidt for hård tilgang. Vi skal selvfølgeligt stadig sikre os selv, men vi var måske lidt for langt fremme med vores våben. Det havde vi ikke fundet ud af på en øvelse med soldater, forklare Michael Brandt.

Efter Michael Brandt vurdering giver samspillet med de kommunale medarbejdere den bedst mulige forberedelse, så længe uddannelsen foregår i Danmark.
- Forskellen mellem øvelse og virkeligheden ligger på det sikkerhedsmæssige. De kulturelle forhold kan vi ikke bygge ind, men så forskellige er vi heller ikke. Det handler meget om kontaktfærdigheder, og måden vi taler til mennesker på, siger han. 

Krydderi i hverdagen
I Varde Kommune betegner kommunaldirektør Max Kruse samarbejdet med forsvaret som helt naturligt, fordi Forsvaret har så mange arbejdspladser i kommunen. Og selv om samarbejdet først og fremmest er til gavn for soldaterne, får kommunens medarbejdere også et udbytte.
- Vi lærer altid noget af fælles relationer. Det kan godt være, at det tager lidt tid for nogle medarbejdere, men det er også et spændende krydderi i hverdagen, siger kommunaldirektøren.