[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg

Nijmegen-marchen begyndte som en træningstest for infanterister. I dag har den karakter af en folkefest. Og til næste år fylder den 100 år. Med mere end 30.000 civile deltagere er Nijmegen-marchen i dag langt fra det oprindelige militære udgangspunkt. Men udfordringen ved at gå mere end 160 km på fire dage med 10 kg på ryggen er stadig den samme – og stadig stor.
- Man kan godt gå i gang med at træne allerede nu, selv om der ikke er åbnet for tilmelding, siger oberst Knud Lyngtorp, der er leder af det danske kontingent.

Hjemmeværnet, redningsberedskabet og de tre værn i Forsvaret stiller normalt med mellem 400 og 500 deltagere. Næste år deltager blandt andet chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jan S. Norgaard. Han stiller op sammen med cheferne for hjemmeværnene fra henholdsvis Norge og Sverige.

Fodlappere på overarbejde
Ud over deltagerne består den danske delegation af en stab på 50 personer. De skal sørge for forplejning og støtte til holdene fra både Danmark, Sverige og Norge. Staben omfatter blandt andet cykelordonnanser, som står for forplejning under marchen, to læger og 14 sanitetsfolk – eller fodlappere, som Knud Lyngtorp kalder dem.

Har du lyst til at deltage, skal du hold øje med www.nijmegen.dk. Her kan du blandt andet finde oplysninger om marchen og gode råd til, hvordan du kommer i form. Du kan også finde kontaktpersoner, hvis du gerne vil gå, men mangler et hold. Der bliver åbnet for tilmelding til næste års march i begyndelsen af 2009.

Fakta
Næste års Nijmegen-march finder sted i dagene fra den 21. -24. juli. Den er nummer 93. i rækken. Den første Nijmegen-march fandt sted i 1909, men marchen var aflyst i alt syv år under første verdenskrig og anden verdenskrig. Det samlede antal deltagere er på omkring 40.000, hvor af omkring 5000 er militære.