[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian Reinhold

Den 21. december skete det. To børn i en landsby tæt på den danske base, Sandford, havde fundet en – formodentlig – gammel, sovjetisk granat og legede med den. Ulykkeligvis eksploderede den under legen og sårede de to børn dødeligt. Forældrene til den 10-årige dreng og den femårige pige bragte børnene til hovedvagten i Sandford.

Her begyndte de danske sanitetssoldater behandlingen af børnene i den pansrede ambulance. De tilkaldte også en helikopter fra Camp Bastion, der landede ved Sandford blot et kvarter senere. En dansk sanitetssoldat tog med i helikopteren for at assistere lægeholdet. Den hårdt sårede dreng kunne ikke reddes og blev erklæret død i helikopteren.

Pigen, Zavfiah, blev fløjet til felthospitalet i Camp Bastion, hvor lægerne opererede på hende i seks timer. De fjernede adskillige fragmenter fra hendes ansigt og bryst. Et af fragmenterne var trængt helt op til hjernen, men det blev opdaget ved en CT-scanning og fjernet.

Undervisning i landsbyerne
Efter ulykken den 21. december besluttede det danske CIMIC-hold, der står for samarbejdet mellem det civile og militære, at undervise børnene i landsbyerne omkring de danske poster i miner og ueksploderet ammunition. En dansk ingeniør-officer med speciale i ammunitionsrydning har allerede været på besøg i den første landsby. Der mødte mange børn op til undervisningen. Forhåbentlig betyder det, at antallet af ulykker med ueksploderet ammunition bliver nedbragt fremover.

Et mineplaget land
Ulykken den 21. december er bare en blandt flere i det danske ansvarsområde. I Afghanistan sker der dagligt ulykker med miner og ueksploderet ammunition. Landet har i næsten tredive år i træk været plaget af krige og konflikter, og de har efterladt store mængder miner og ueksploderet ammunition i landet.