[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af  Sune Wadskjær Nielsen

– Der har været mange lande, der har tvivlet på, at danskerne kunne klare sig i det mest hårde område i Afghanistan. Til deres store overraskelse har vi smidt Taleban ud, igangsat en udvikling og holdt ro i området, siger oberstløjtnant Kim Kristensen, der var chef for den danske bataljon i Helmandprovinsen.

Nu skal Kim Kristensen på turné til Oslo, Riga og Sarajevo for at fortælle om danskernes gode resultater. Derefter skal han mødes med officerer for yderligere seks lande. 

Kan danskerne klare det?
I det internationale militære miljø forventede man, at amerikanerne og englænderne, der har de mest krigsvante soldater, ville være klar til udfordringen i Helmand med offensive kampe og et stort ansvar. Til gengæld herskede der tvivl om, hvorvidt danskerne kunne begå sig i det barske miljø i Gereskdalen i Helmand, hvor 550 danske soldater har været indsat. Den danske bataljon bestod den vanskelige test.
På sin foredragsturné vil oberstløjtnant Kim Kristensen først og fremmest fortælle sine kolleger om de danske soldaters store fleksibilitet.

– Det som har imponeret mig er, at soldaterne i det ene øjeblik kan være i ildkamp med Taleban for at skaffe ro i området. I det næste øjeblik kan de med et smil på læben indhente oplysninger om, hvilken støtte børn og ældre i ansvarsområdet har brug for. Succes eller ikke succes begynder helt nede ved soldaten, siger Kim Kristensen. Han håber, at hans foredrag måske kan få andre lande til at få mod på opgaven i det sydlige Afghanistan, hvor der er stærkt behov for flere soldater.

Ingen ros i Danmark
Mens den danske indsats får ros i udlandet, bliver soldaternes operationer i Helmandprovinsen ofte mødt med skepsis i de hjemlige medier. Især efter vådeskudsulykken 24. februar har der været en del kritiske røster.

– Det er sørgeligt. Fra international side er man dybt imponeret over vores personel og materiel. Det sted, det er vanskeligst at få anerkendelse, er hjemme i Danmark. Det bedste ville være, hvis man kunne spørge Taleban selv. De ønsker nemlig helt at undgå de danske soldater, siger Kim Kristensen