[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lærke Morell

- Der er mange af de tricks, jeg lærer her, der får mig til at tænke: Nu har jeg lavet det her i 20 år, hvorfor fandt jeg dog ikke selv på det? Sådan siger førstehjælpsinstruktør på Flyvevåbnets Førings- og Operationsstøtteskole Lars Kofoed om det kursus, der i denne uge afholdes for sanitetsfolk fra hele Forsvaret i Karup. Det er ham, der har arrangeret kurset.
Han mener, at de ting, de danske sanitetsfolk lærer på kurset i Karup i denne uge, kan få afgørende betydning i eventuelle kritiske situationer i missionsområder som Afghanistan. Fokus på kurset er nemlig, at stabilisere og holde sårede i live indtil der kommer hjælp. Også selvom der skulle gå flere timer eller dage, før hjælpen kommer.

Hemmeligheden ligger i detaljerne
Den sårede ligger på jorden og skal pakkes ind. Eleverne lærer at bruge det de har ved hånden bedst muligt. Og så lærer de små praktiske tricks, som gør den store forskel.
- Når man pakker sin patient grundigt ind, er det svært at komme til med stetoskopet. Men det er jo vigtigt at kunne tjekke pulsen. På kurset lærer vi noget så simpelt som at tape stetoskopet fast til den sårede, inden vi pakker dem ind. Det er detaljerne, og det at det er så simpelt, der gør det unikt, forklarer en begejstret Lars Kofoed.

Kurset hedder ”Wilderness Medicine” og bliver ledet af to canadiske læger. Deltagerne skal til en praktisk eksamen på lørdag, og søndag afholder de en øvelse, hvor læren prøves af.