[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian Ribergaard

Der bliver ventet med spænding i den gamle kanonhal på Tøjshusmuseet i København. Mange børn er mødt op sammen med forældre og bedsteforældre. På gulvet ligger et stort udvalg af sværd og daggerter, to spyd og en enkelt viking økse. Våben som skal illustrere historien fra stenalderen og op til 1850’erne. Da de sidste tilskuere er på plads, bliver der spurgt hvilket våben der var det første? Tina sender Bo vaklende tilbage med et knytnæveslag. Knytnæven var det første våben.

En strid gør av
Alt imens de tumler rundt på gulvet fortæller de at sådan her startede slåskampe og at historisk set er der blevet kæmpet om territorier, ære og strid. Med både knytnæver, økser og sværd.
- Det er vigtigt at børnene lærer, at det ikke er for sjov med sådan nogen våben. Det er alvor. Mange børn plejer at råbe ”Pas på! Det er farligt!” under vores opvisning. Og så siger man ”Yes! De har forstået det!”, forklarer Tina Robinson, som sammen med Bo Thomas står for lektionen. De er begge to dygtige fægtere og har erfaring fra film, TV og teater.

Historiske sværdhug
- Vi gennemgår den europæiske sværdhistorie. Det er selvfølgelig for at give børnene og de voksne mere interesse for at gå oven på, der er jo en kæmpe samling af våben, men det er også vigtigt, at børnene lærer historien og udviklingen, fortæller Tina.
Det er andet år, at Tøjhusmuseet holder et arrangement af den karakter med de to fægtere. I showet er der udfordringer, rustninger og skjoldformation med assistance fra det ivrige publikum. Publikum for blandt andet en forklaring på hvorfor, at et knivsblad hedder et knivsblad, og hvorfor vikingerne stoppede med at være vikinger. Hvis du har lyst til selv at opleve opvisningen, så kører forestillingen i uge 7 og 8, klokken 11.00 og 13.00.

Læs mere på: http://www.thm.dk/events/arr_kom_kal.htm