[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lærke Morell

Alarmcentralen oplever dem hver dag. De falske alarmer. Forsvarets redningshelikoptere oplever også de formålsløse udrykninger, og de kan i yderste tilfælde få dødelige konsekvenser.
Langt de fleste formålsløse flyvninger skyldes falske nødsignaler fra røde raketter. Politiet eller søværnet får en melding fra en person, der har set ”et rødt lys”.
For at sikre sig, man ikke flyver ud til f.eks. et fyr eller et rødt lys på en mast, udspørger de vagthavende officerer hos Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) anmelderne. Så snart det er bekræftet, at der med al sandsynlighed er tale om en nødraket, alarmeres en helikopter.
- Ethvert nødsignal tages alvorligt til det modsatte er bevist, siger Search And Rescue (SAR) sagsbehandleren i JRCC, kaptajnløjtnant Søren Post Pedersen.
Helikopteren er nu på vingerne for at komme en formodet nødstedt person, til hjælp. Men det er ofte falsk alarm.

Falske alarmer tager tid fra livsvigtige opgaver
Udover at fungere som redningsfartøj ude over havet, hjælper forsvarets redningshelikopterne også landets hospitaler med livsvigtige transporter.
- Hvis redningshelikopteren for eksempel er sendt af sted til en falsk alarm ved vestkysten, og der pludselig er behov for at hente en akutpatient fra Ærø, kan det tage længere tid end normalt at komme frem. Det kan i yderste konsekvens resultere i dødsfald, forklarer fartøjschef Jørn Eilersen fra SAR-vagten i Skrydstrup.

Når ulven ikke kommer
- Vi brokker os ikke over at blive sendt ud til falske alarmer. Det er bedre, at vi kommer af sted en gang for meget end en gang for lidt, siger Jørn Eilersen fra Skrydstrup og forklarer, at problemet ligger hos dem, der laver nødsignaler for sjov:
- Dem der skyder nødraketter af uden grund, skal vide, at det i sidste ende kan koste menneskeliv.
Udover den alvorlige konsekvens for syge eller nødstedte mennesker, kan et falsk signal også koste dyrt for den Peter, som har tændt nødblusset i kådhed. I starten af december blev tre mænd idømt en bøde på knap 19.000 kroner for at have affyret nødraketter ved Haderslev uden, nogen var i nød.

Læs om sagen fra Haderslev

Læs om de ressourcer der bruges på en redningsaktion