[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Line Lærkholm-Bengtsen

Herkules-flyet kom ikke. Lettere irriteret må soldaten på depotet konstatere, at forsyningerne ikke kom frem, og reolerne kommer til at stå tomme et par dage endnu. En anden pakker sin rygsæk ud igen. Meget skuffet ringer soldaten hjem for at sige, at han bliver forsinket et par dage. På et hotelværelse langt der fra lægger en træt pilot fra en Herkules sig til at sove. Glad for, at han efter fem lange arbejdsdage på vingerne endelig kan hvile ud, men han ved, at han nu skuffer kollegerne. Igen.

For få hænder
Trods disse problemer arbejder man ved flyvevåbnets transporteskadrille 721 på at yde den bedste indsats. Uden at sætte besætning, passager og flyets sikkerhed over styr. For nok kan flyvevåbnets moderne transportfly klare de mange, lange flyvninger, men de menneskelige ressourcer er begrænsede.
– Der er et uendeligt behov i Forsvaret for at flyve så langt som muligt. Men besætningerne skal have hvile, udtaler Karsten F. Jensen chef for eskadrille 721 til flyvevåbnets personaleblad Flyvevåbnet.
I transporteskadrillen er der lige nu kun fire besætninger til tre - snart fire fly. Det betyder trætte piloter med alt for mange timer i luften.

Frygt for angreb
Mandskabsmangel er også årsag til, at piloter kommer af sted på en flyvning uden at være helt udhvilede. Derfor når de hurtigt op på max. flyvetimer og skal lande og hvile. Men de danske fly kan ikke gå ned på hvilken som helst stribe asfalt. Først og fremmest skal lufthavnen være sikker for fjendtlige angreb og kriminalitet. Desuden skal myndighederne i den udvalgte lufthavn give tilladelse til, at danskerne kan lande.
– Det er alle de her forhold, der bestemmer, hvor piloter og besætninger kan hvile ud. Det handler ikke om rejselyst. Det er meget mere kompliceret end som så, forklarer Karsten E. Jensen.