[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De seneste måneders analyse af, hvorfor EH-101-helikopterne tilbringer uforudset mere tid på jorden end i luften, konkluderer nu, at de otte nye redningshelikoptere endnu ikke er fuldt ud parate til at overtage redningsopgaverne fra de nuværende S-61 helikoptere. Årsagen er en række uforudsete problemer med reparation og vedligeholdelse. 

- Vi har afleveret en foreløbig redegørelse til Forsvarsministeriet, og vi vil nu gå i dialog med ministeriet om det videre forløb, siger generalmajor Per Ludvigsen fra Forsvarskommandoen.  

Redningsberedskabet vigtigst
Forsvaret prioriterer EH-101 helikoptere til brug for redningshelikoptere og forlænger anvendelsen af S-61 Sikorsky helikoptere. Dermed vil den længere ventetid på jorden til reparation og vedligeholdelse ikke få betydning for redningsberedskabet, da der er flere helikoptere at tage af. Kravet er, at der konstant skal være tre helikoptere på døgnberedskab samt en ekstra på stand by.

De seks helikopter, som var udset til troppetransport, er i øjeblikket overdraget til briterne, der har hårdt brug for dem i en international mission. Briterne leverer seks nye helikoptere til Danmark i 2009. For at dække tiden frem til, at alle 14 EH-101’ere igen er samlet, forestiller forsvaret sig, at forlængelsen af de trofaste S-61 Sikorsky helikoptere vil vare til det tidspunkt, hvor, EH-101’erne kan dække opgaven. 
 
Helikopteren kan mere
Prioriteringen skyldes flere faktorer: Udover at vedligeholdelsen af helikopteren er mere omfattende end ventet, ligesom reservedelene er sværere at skaffe, så har der været en midlertidig nedgang i antallet mekanikere. Perioden med oplæring af nye folk, der skal betjene den nye helikopter har derfor varet længere end forventet. Alligevel vurderes helikopteren at kunne løse redningsopgaver til ug.

- Vi har fået en helikopter, der kan klare langt flere opgaver end den gamle. Senest så vi den 7. januar, hvor alene EH-101 kunne flyve på grund af is i luften. Den har også større løftekraft og plads, og kunne dermed redde to kæntrede fiskere, samtidig med at den fløj en patienttransport. Det kunne vi aldrig have gjort med en S-61, forklarer chefen for Eskadrille 722, Lars-Henrik Thorngreen.

De mange udfordringer til trods er også Chefen for Helikopter Wing Karup, oberst Søren Poulsen overbevist om, at Danmark har fået en forbedring med den nye helikopter:

- Den er dels væsentligt hurtigere og ved eksempelvis skibskatastrofer kan den redde langt flere folk på grund af dens størrelse og motorkraft, siger han.

Avanceret teknologi
Stabschef for Flyvertaktisk Kommando, Per Pugholm Olsen, lægger ikke skjul på, at det er beklageligt, at helikopteren alligevel ikke i første omgang kan varetage hele redningsopgaven, men forklarer:

- Når man køber så avanceret teknologi som EH-101´eren er, så er det svært at undgå problemer - specielt i starten, men jeg tror på, at vi får langt mere overskud, så snart mekanikermanglen er løst, for vores medarbejdere knokler for at få helikopteren i luften, og det går langsomt, men støt fremad. Men helikopteren kræver meget vedligeholdelse, derfor vurderer vi at den ikke kommer til at flyve så meget som forventet.

I Forsvarets Materieltjeneste har man stor fokus på EH101 projektet og det tætte samarbejde med Flyvertaktisk Kommando:

- Der er et tæt samarbejde mellem Forsvarets Materieltjeneste og Flyvertaktisk Kommando i en integreret projektgruppe. Vi har derfor i længere tid tilført projektgruppen de ressourcer, vi har til rådighed i form af ingeniører og andre fagfolk, siger pressechef Anders Paaskesen fra Forsvarets Materieltjeneste.

Læs redegørelsen fra forsvarsministeriet her