[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg

 

Solen skinner, der er kaffe på kanden og kage i kurven. Glad triller du ned til havnen for at tilbringe en hyggelig eftermiddag i din sejlbåd. Men hvad er nu det? Dit dejlige skib er ikke på sin plads ved kajen. Det er pist forsvundet. Tyvstjålet.

I fremtiden kan du sikre dig mod den slags kedelige overraskelser. Du kan nemlig få Søværnets Operative Kommando til at holde øje med din båd. Helt gratis endda. Søværnet stiller dog ikke med en gast på kajen, så båden kan stadig blive stjålet. Men installerer du et såkaldt AIS i din båd, får du en SMS fra SOK, når båden flytter sig, så du kan træffe dine forholdsregler. Søværnets tilbud om overvågning kommer dog med med en klar bagtanke.
- Det er yderligere et bidrag til at udbrede kendskabet til et system, der kan forbedre sejlladssikkerheden og forbedre SOKs muligheder for at hjælpe, hvis uheldet er ude, siger orlogskaptajn Mick Nielsen fra Søværnets Operative Kommando. 

 

Forbedre sejladssikkerhed
AIS står for Automatic Identification System. Det er et civilt system, som gør det muligt for skibe at udveksle oplysninger indbyrdes og med stationer på land. Systemet fanger signaler fra andre skibe i nærheden og viser dem på skibets elektroniske søkortsplotter. Det mindsker risikoen for kollisioner og forbedrer samtidig SOKs mulighed for at sende assistance til nødstedte skibe. Systemet er obligatorisk for skibe over 300 bruttoregistertons, men sidste år kom systemet i en udgave til fritidssejlere, og det vil søværnet gerne have udbredt.
- Siden systemet blev introduceret til store skibe i 2002, har det givet et stort bidrag til sejladssikkerheden. Det med, at skibe hele tiden udsender informationer til hinanden, giver et stort bidrag til sikkerheden i farvande med tæt sejlads. Og endnu mere hvis sigtbarheden er nedsat på grund af mørke eller tåge, forklarer Mick Nielsen videre.

 

Søværnet demonstrerer AIS på bådmesse i Bella Centeret i denne weekend. Her kan du også melde dig til systemet. Overvågningen er som nævnt gratis, mens selv systemet koster omkring kr. 5.000 – 7.000 kr. i fritidsudgaven.

 

Du kan også læse mere om AIS og tilmelde dig systemet på søværnets hjemmeside.