[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jari Nielsen

Flere reservedele, lærlingestillinger, nye kontraktformer og geografisk stabilitet. Det er blot nogle af de mange ting, der skal gøre det mere attraktivt at være ansat i Forsvaret.

Formålet med Operation Bedre Hverdag, som Forsvarets ledelse søsatte i efteråret, er at sikre, at medarbejderne bliver i Forsvaret. Også selvom de er populære på det øvrige arbejdsmarked og er presset af en arbejdsbyrde, der ikke bliver mindre af manglen på kolleger, hverken i det daglige arbejde eller i forbindelse med internationale operationer.

Der er mange forklaringer på, hvorfor personalet forlader Forsvaret.

En af de væsentligste årsager, er spørgsmålet om geografisk placering. Det gælder for eksempel udsendte medarbejdere, der nu har mulighed for at rejse hjem to gange i løbet af en seksmåneders udsendelsesperiode. Men det gælder også medarbejderne her i landet, der kan vælge at blive i en bestemt region i længere tid.

Et andet væsentligt spørgsmål handler selvfølgelig om løn. Forsvarets muligheder for at føre en selvstændig lønpolitik er begrænset på grund af reglerne i det offentlige, men der er muligheder for omfordeling og justeringer.

Der er afsat en milliard kroner over tre år til Operation Bedre Hverdag for at undgå at medarbejderne forlader Forsvaret:

- Fortsætter afgangen i dette tempo, vil Forsvaret stå i en »ganske alvorlig situation«, sagde stabschefen i Forsvarskommandoen, viceadmiral Tim Sloth Jørgensen, søndag til Politiken.

Du kan læse meget mere om de 66 nye initiativer her:

Operation Bedre Hverdag