[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Ved en overdragelsesceremoni i Mombassa den 2. februar afløser Inspektionsskibet Thetis Frankrig, der siden november 2007 har ledsaget nødhjælpsskibe i forbindelse med verdensfødevareprogrammet (WFP). Thetis samt en styrke fra Frømandskorpset og søværnets militær politi skal de næste to måneder sørge for, at nødhjælpsskibe chartret af FN, når sikkert frem til somaliere i hungersnød.
- Danmarks hjælp betyder alt. I 2007 var der 31 angreb fra pirater på skibe. De tre af dem var på vores skibe. Men med franskmændenes hjælp har vi fået ni laster med mere en 30.000 tons madvarer ind i landet. Det er mad nok til 300.000 mennesker. I 2008 satser vi på at opbygge lagre med mad til 1,8 millioner somaliere, siger Mikael Bjerrum, direktør for WFP´s nordiske kontor.
Det er Danmark alene, der varetager opgaven fra nu og to måneder frem.

Mad ad vandvejen
Den forværrede sikkerhedssituation i Somalia gør, at næsten 80% af al den humanitære nødhjælp kommer ad søvejen.
- Det er den eneste mulighed vi har for at transportere nødhjælpen. Der er nærmest krig i landet, og det er enormt dyrt at flyve den. Desuden kan der kun være 16 tons nødhjælp i en Hercules, siger Mikael Bjerrum.
Samtidig bliver det både nemmere og billigere for FN at chartre skibe til at sejle nødhjælpen til Somalia.
- Hvis vi ikke har ledsageskibe er det kolossalt svært at få nogle til at sejle for os. Nu kan vi gå ud på det åbne marked og chartre skibe, siger Mikael Bjerrum.

Enigt Folketing
Der er tale om et selvstændigt fransk initiativ. Interesserede lande kan i en periode hjælpe verdensfødevareprogrammet og Somalia. Danmark modtog i november sidste år en henvendelse fra Frankrig om at overtage opgaven med at ledsage nødhjælpsskibe i en periode. Det franske initiativ baserer sig blandt andet på FN-Sikkerhedsrådsresolution 1772 af 20. august 2007. Det er et enigt Folketing, der har besluttet, at Danmark kan deltage sømilitært.

Læs mere om Somalia her