[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvarets Bygnings- og Etablissementtjeneste (FBE) holder lederseminar, men der bliver hakket grøntsager, fileteret fisk og dirigeret i køkkenet på Almegårds kaserne. Temaet for seminaret er ”Den gode aflevering”, og programmet byder bl.a. på afleveringen af en sund frokostbuffet til 400 ansatte på Bornholm.

”Den gode aflevering”
Bag den kryptiske titel, som leder tankerne hen på sportens verden, ligger et koncept om leder- og kompetenceudvikling. Titlen dækker over en anderledes tilgang til det at være leder, og en del af det dækker altså over arbejdet i et køkken:

- Det har været utroligt morsomt. Vi har været rigtigt mange i et køkken, der langt fra var stort nok. Pladsmangel, ikke nok ovne og så kendte vi ikke køkkenet. Vi vidste jo ikke, hvor noget var. Samtidig med det var der mange, som ikke kunne lave mad, forklarer oberst Michael Bondegaard, som er chef for driftsdivisionen i Kolding, som til daglig står for kantinerne rundt om på kasernerne.
 
- Det lader til at alle har haft det rigtigt sjovt. Det har været spændende og udfordrende, og ikke mindst har folk fået et indblik i dét arbejde kantinepersonalet udfører, fortæller Mia Bisgaard Jensen, som er kommunikationsmedarbejder ved FBE.

Røde forklæder og kostråd
Der blev knoklet i køkkenet, hvor de 80 seminarister i klædt røde forklæder med FBE logo svang dej, knive og wok.

- Vi var selv blevet briefet omkring de 8 kostråd, og dem skulle vi så følge, fortæller Michael Bondegaard, som i dagens anledning stod for en wok-ret der var en del af den store buffet, som de værnepligtige fik adgang til:

- Vi lærte noget meget vigtigt i det køkken. Vi lærte noget, vi ledere måske nogen gange ikke er så gode til. Vi lærte at bede om hjælp, mange havde jo aldrig stået i et køkken, oberst Michael Bondegaard. Først blev maden modtaget med skepsis, men ifølge Mia Bisgaard Jensen skiftede stemningen:

- Der blev taget godt for sig, og jeg vil sige at når folk ligefrem tager to gange, så er det en succes.



Der bliver ordnet laks til den store guldmedalje i køkkenet. Chefer fra FBE gør hvad de kan for at holde trit med tiden. (Foto: FBE)

Sund mad med bagtanke
De 400 munde fik sig en oplevelse, og da en eskadron pludselig meldte sin ankomst, så blev der også mad til 80 ekstra soldater. Det gav lidt ekstra travlhed i køkkenet, men alt blev klaret med bravur.

Forsvarets Bygnings- og Etablissementtjeneste står til daglig for driften af alle Forsvarets ejendomme og dermed også kantinerne. Chefernes køkkentjans har givet mange et indblik i, hvad det helt nøjagtigt betyder, når der siges sundere kost på kasernerne. I øjeblikket kører den sunde buffet som et forsøg i Aalborg:

- Vi ved ikke, om den sundere mad bliver landsdækkende på kasernerne endnu. Vi skal fremlægge ideen for direktionen i FSV i slutningen af 2008 eller i starten af det nye år, og så må vi se om pengene er der. Eller hvad der bliver besluttet, slutter oberst Michael Bondegaard fra FBE.

Fakta er, at Forsvaret inden udgangen af 2008 skal have en såkaldt mad- og måltidspolitik ligesom alle andre offentlige institutioner.



Der bliver skåret kød i strimler og der er ikke mere stress på end der er tid til en snak.
(Foto: FBE)


Kilde: Forsvarets Bygnings og Etablissementtjeneste