[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Nicholas Lundgard, presseofficer

I Afghanistan taler de færreste lokale engelsk, hvorfor både danske og britiske soldater anvender lokale tolke. Disse oftest meget unge afghanere lever et farligt liv med konstante trusler fra taleban og deres sympatisører. Derfor gør de alt for at skjule deres identitet, når de for eksempel er med ude på danske patruljer i Helmand-provinsens næststørste by Gereshk.

En enkelt tolk skiller sig dog ud, og er ikke bange for at afsløre sin identitet. Tolken Ash, som primært arbejder med de britiske styrker tilknyttet den danske Kampgruppe i Helmand, er kun 21 år gammel. Alligevel har han set og oplevet mere end de fleste på sin egen alder, og de sidste to år har han arbejdet som tolk for koalitionsstyrkerne.

Tolken ”Ash” lever et udsat liv som tolk for koalitionsstyrkerne i Gereshk.

Ash er fra Kabul og vurderer derfor, at han godt kan stå frem med navn og billede, da hans primære arbejdsområde er Helmand-provinsen, langt fra hans egen hjemstavn.

Tolkene bliver godt betalt af briterne for deres arbejde. De tolke, som arbejder i de større og mere sikre lejre, får 4-600 dollars om måneden, mens de tolke, som kører med ud på patruljer og for eksempel opholder sig i Forward Operating Base Armadillo, kan få helt op til 1500 dollars om måneden.

Til sammenligning tjener en almindelig læge eller advokat 3-400 dollars om måneden.

Ash på arbejde med danske, britiske og afghanske soldater.

Mere end bare penge
Det er dog ikke kun pengene, som trækker.

– Den løn, jeg får som tolk, er selvfølgelig rigtig god og vil sikre min fremtidige kones og mit liv. Dengang taleban var ved magten, var jeg kun en ung knægt, og jeg har set alle de grusomme ting, de har gjort. Derfor handler det lige så meget om, at jeg vil være med til at gøre mit land til et mere sikkert sted at være, så mine børn og mine børns børn ikke skal opleve, det jeg har oplevet, siger Ash.
 
Hans forlovede, som han skal giftes med til efteråret, bor stadigvæk i Kabul, og Ash tænker tit på den fremtid, som de på et tidspunkt skal have sammen.

– Vi har kun kendt hinanden i et halvt år, så det er ekstra hårdt at være væk fra hinanden. Oppe i Kabul kunne vi gå sammen på gaden hver dag, være sammen og besøge vores familier, forklarer han.

Den unge tolk har en drøm om at tage en uddannelse indenfor IT og har store planer for fremtiden. Som Ash forklarer det, så er uddannelse vejen frem for alle afghanere og landet som helhed. Uden uddannelse er der ingen sikkerhed, og uden sikkerhed er der ingen uddannelse.

– Når jeg er blevet gift og min kone og jeg engang får børn, så vil jeg fortælle dem om denne periode i mit lands historie. Jeg vil fortælle dem, at de skal gå i skole og uddanne sig, så de kan være med til at skabe et bedre Afghanistan, siger Ash.

(Kilde: Hærens Operative Kommando)

Når danske og britiske styrker holder møde med de afghanske sikkerhedsstyrker, er Ash altid med.