[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Flemming Diehl, Forsvarets Materieltjeneste

Den er unik. Lille og langt bedre end andre nødradioer. Den nye radio ved navnet SLB 2000 er udviklet i et samarbejde mellem Forsvarets Materieltjeneste og et lille canadiske firma, Cobham, og den sætter nye standarder for, hvad en nødradio kan. Nødradioen er lige nu ved at blive gjort klar til operativ brug i F16-flyene og helikoptere af typen EH-101.

Banebrydende
Nødradioen gør det nemmere at spore nødstedte piloter, der har måttet forlade flyet med katapultsæde. De nødradioer, som piloterne i dag er udrustede med, gør, at et redningshold kan spore en nødstedt pilot indenfor en radius af 20-24 kilometer. Det vil tage omkring seks til ni timer at afsøge området. Den nye radio er langt mere nøjagtig og gør, at piloten kan spores i en radius af 100 meter, og dermed kan man afsøge området på blot 10 minutter. En mærkbar forskel.

Eftertragtet nødradio
- Vi er opfinderne bag den nye nødradio, og det viser virkelig, at et lille land som Danmark kan være foregangsland. Radioen er udviklet i tæt samarbejde med brugerne, og da vi har udviklet den, får vi den faktisk som de første i verden – endda før U.S. Air Force, der lige har godkendt den til brug i alle deres jagerfly, fortæller konsulent Klaus V. B. Kristensen fra Forsvarets Materieltjeneste. Han beretter videre, at en række andre europæiske lande også vil have fat i den nye nødradio. Det danske forsvar installerer dem i F16-fly og helikoptere af typen EH-101, og de bliver også anbragt i en del af redningsflåderne i selvsamme helikoptere.

Med GPS
Den nye nødradio anvender en anden radiofrekvens end de nuværende typer, der sender på 121,5 MHz. Den nye sender på 406 MHz og der anvendes GPS-teknologi, hvilket gør den langt mere præcis. Samtidig er den udviklet så brugerne selv kan lave den årlige sikkerhedstest af radioen, der normalt ellers sker på FMT’s værksted. Det sparer tid og penge, og dermed er nødradioen til 16.000 kroner både brugervenlig og billig i drift.