[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De keder sig ikke i det milde vejr i Libanon. Det danske Logistik-kompagni fik formelt overdraget ansvaret for transportopgaverne ved UNIFIL af polakkerne, der efter 17 år i missionen vender permanent hjem til Europa. Og der har været travlhed lige siden 1. december.

I dagene op til overdragelsen har det danske kompagni kørt tørtræning på de trafikerede libanesiske veje, men allerede dagen efter overdragelsen kørte det danske logistik-kompagni af sted med en stor kolonne af køretøjer for at løse den første skarpe opgave for UNIFIL.
Danskerne skulle transportere 130 portugisiske soldater fra deres lejr og til lufthavnen i Beirut. Og siden er det bare gået derudaf. I dag skulle danskerne så transportere deres polske kolleger af sted.

- Folk er ved at falde ind i deres job. De første dage er gået fint, og vi har fået positive tilbagemeldinger på alle de opgaver, vi har løst. Alle vores soldater har givet FN et godt indtryk, fortæller oberstløjtnant Morten Kranker, der er chef for det dansk FN-bidrag.

Alt er dog ikke gået gnidningsfrit. Den pragmatiske danske tankegang og tilgang til opgaverne har flere gange stødt sig på det mægtige internationale FN-apparat. Det handler naturligvis også om, at de danske soldater skal have arbejdsgangene i FN ind på rygmarven. Der vil også altid være ekstra udfordringer, når man er en del af hold 1. 
 
Masser af udfordringer
- Vi skal lære at anvende FN-systemet. Det er ikke som en effektiv militær maskine. FN er stor multinational organisation. Simple aktiviteter tager længere tid. Det skal alle vænne sig til, fortæller Morten Kranker.

Morten Kranker glæder sig især over, at han som chef har mange strenge at spille på. Ikke mindst i kraft af, at alle tre værn er en del af det samlede danske bidrag i Libanon.

Jeg glæder mig over, at folk er ved rigtigt godt mod. Jeg er også overbevist om, at vi har en central rolle i missionen. Operationerne fungerer ikke uden vigtig logistik. Den pragmatik og de dyder vi har med fra Danmark kommer også til at gøre en forskel.

Flyvevåbnets Combat Support Wing har fra december 2009 til august 2010 ansvaret for det 150 mand store danske transport- og logistikbidrag, der er udsendt til Libanon som en del af FNs UNIFIL-styrke.

Læs mere om den danske UNIFIL-styrke her.