[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Siden januar 1949 har Danmark haft FN-observatører i Kashmir, men 3. oktober forlader den sidste danske officer regionen. Den danske deltagelse i FN-missionen i Georgien er også slut. Missionen blev simpelthen nedlagt, fordi Rusland ikke længere vil støtte den. Til gengæld har Danmark nu to officerer i Korea i missionen UNCMAC, som overvåger våbenhvilelinien mellem de to lande. Så nu udsender Danmark i alt 34 soldater på FN-missioner rundt omkring i verden.
– Det er vigtigt at have plantet de små flag rundt omkring i verden. FN er hjørnestenen i Danmarks sikkerheds og udenrigspolitik. Det betyder, at Danmark ikke er et land, der vil gå enegang i verdenssamfundet, siger major Martin Aarestrup Friis fra Forsvarskommandoen.



Otte missioner
De 34 danske observatører er fordelt på missioner i Mellemøsten, Kosovo, Afghanistan, Kashmir, Irak, Liberia, Congo og Sudan. Antallet af danske soldater med blå baretter kan dog hurtigt stige, hvis Danmark får grønt lys for at sende 140 soldater til Sydlibanon.
– FN spørger, hvilke nationer, der kan stille soldater til de enkelte missioner. Danmark vælger ud fra, hvad der kan give udenrigspolitisk indflydelse, og hvilke missioner forsvaret synes kan være interessante. De udsendte FN-observatør er med til at give forsvaret en forståelse og informationer om forskellige konflikter rundt omkring i verden, siger Martin Aarestrup Friis
Forsvaret forbereder nu et eventuelt bidrag til FN-missionen i Sydlibanon. Her kan forsvarskommandoen trække på de mange officerer, som har gjort FN-tjeneste i Mellemøsten.

Udsendt som enkeltperson
Det er en hel anden oplevelse at være udsendt som FN-observatør end at være soldat i eksempelvis Afghanistan eller Kosovo.
– FN-udsendelserne tager ofte et helt år, og man kan ikke regne med helt den samme support hjemmefra, som hvis man er udsendt sammen med hundredevis af andre danske soldater. Officererne er mere direkte underlagt andre nationer, og de kan som enkeltpersoner ofte gøre en stor forskel på grund af et bedre uddannelsesniveau end deres kolleger fra andre lande, kan. Missionernes blandede nationalitetssammensætning kan dog også give anledning til frustrationer, forklarer Martin Aarestrup Friis.
De fleste danske FN-observatører har en rang fra kaptajn til oberst og arbejder som regel med ledelse og koordination.
– Hvis FN bare mangler en chauffør, siger vi ikke ja til en mission. Det er der ikke nok udfordringer i, understreger Martin Aarestrup Friis.