[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Da Danmark den 20. juli i år overtog kommandoen over felthospitalet i Camp Bastion i den afghanske Helmand-provins, var det en historisk begivenhed. Aldrig før har Danmark været i spidsten for et felthospital i en krigszone. Og nu efter tre hårde måneder er det slut. Søndag den 18. oktober kommer de 97 danskere så hjem.
- Jeg syntes, vi har klaret det rigtig flot. Selvom vi havde en lille indkøringsperiode, hvor vi danskere, briter og amerikanere skulle lære hinanden at kende, så har vi selv i indkøringsperioden kunnet levere en patientbehandling af en meget høj standart, siger Jens Tingleff, stabslæge-2, chef for felthospitalet i Camp Bastion.

Ikke de store problemer
Selvom der hjemme i Danmark har været snak om samarbejdsvanskeligheder i felthospitalet, har Jens Tingleff ikke oplevet store vanskeligheder.
- Samarbejdet i hospitalet har været godt. Det er jo ikke overraskende, at når man sætter tre nationer sammen, som hver især har sin egen måde at gøre tingene på. Så vil der kommer gnidninger i starten. Men de historier om at danskere er blevet behandlet dårligt. Det er historier, som er erfaringer fra dem, som har været udsendt som enkeltpersoner. Det er så blevet kædet sammen med vores felthospital. Efter en opstartsperiode på et par uger, så syntes jeg, at vi har fungeret som et team, siger Jens Tingleff.

Gode erfaringer
Felthospitalet i Camp Bastion åbnede den 6. februar 2008, og da Danmark overtog kommandoen var der 185 ansatte på hospitalet. Af dem var 97 danskere, 45 amerikanere og 43 briter. Og de danske læger og sygeplejersker har gode erfaringer med hjem fra ørkenen.
- Den vigtigste erfaring vi har fået, er, at vi som dansk sundhedspersonel kan løse denne her type opgave. Vi har vist, at vi kan sætte en organisation op som felthospital og leve op til de meget høje standarter, NATO kræver. Med den rigtige rekruttering kan vi bemande hele hospitalet med 180 danskere, hvis man ønsker det i fremtiden, siger Jens Tingleff.

Pressen inviteres
Personellet fra felthospitaler ankommer til Københavns lufthavn søndag den 18. oktober kl. 17:20 i Wilhelm Lauritzens ankomsthal, hvor de pårørende vil være samlet.

Der vil være mulighed for at filme flyets ankomst, samt mulighed for at interviewe nogle af de hjemvendte læger og sygeplejersker, samt pårørende.

Læs mere i pressemeddelelsen her