[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Besætningen på et dansk Challenger fly var i weekenden med til at finde en videnskabsmand, der var forsvundet på den grønlandske indlandsis. Videnskabsmanden var fra videnskabsstationen Greenland Summit Camp. Summit Camp ligger mere end 1000 kilometer inde på indlandsisen og er det højeste punkt på den Grønlandske indlandsis.
- Vi var netop kommet tilbage til Søndre Strømfjord fra en tur med forsyninger til Sirius, da der stod en forvirret videnskabsmand og fortalte, at en af deres kolleger havde været væk i 16 timer. Kort efter var vi på vinger og på vej mod ind over indlandsisen, fortæller Søren ”SEA” Bonfils, der er fartøjschef på Challengerflyet.

Redningsaktionen begyndte torsdag aften klokken 2000 lokal tid. På det tidspunkt var det ved at blive mørkt, og hård vind og dårlig sigtbarhed på grund af snefygning gjorde visuel eftersøgning nærmest umulig. Besætningen valgte derfor efter en god time i området at flyve tilbage til Sønderstrømfjord for at være klar til at genoptage eftersøgningen tidligst muligt efter solopgang fredag.

Hans sidste chance
Fredag morgen genoptog besætningen eftersøgningen. Vejret i området var fortsat dårligt med vindstød på 80 kilometer i timen og kraftig snefygning, men dagslyset gjorde det muligt at foretage en systematisk eftersøgning af området. Ved hjælp af flyets radar fandt man et radarekko, som man overfløj flere gange i lav højde, men vejret i området gjorde det umuligt visuelt at bekræfte dette radarekko. Efter mere end fem timers flyvning måtte flyet forlade området. Men positionen på det mulige objekt som besætningen havde forsøgt at undersøge blev videregivet til et andet redningshold.
- Vi havde det rigtig dårligt med at flyve derfra uden at have fundet ham, for vi vidste at timerne arbejdede imod ham, og vi tænkte, at det var nok hans sidste chance, forklarer Søren Bonfils.

Et mirakel han lever
Natten til lørdag ankom det andet redningshold i et mindre propelfly til den position, hvor den danske besætning havde identificeret et fremmede objekt. Her fandt de den nødstedtes snescooter og knap 1 kilometer derfra fandt de den nødstedte i live efter mere end 72 timer i temperaturer svarende til minus 40 grader.
- Det var en kæmpe lettelse for hele besætningen og mand fik helt gåsehud og vi råbte i glædesrus, at det var fantastisk. Vi er stolte og glade og det var alle timerne værd, fortæller Søren Bonfils. Han kalder det med baggrund i sine egne erfaring fra overlevelsesøvelser på Grønland for et mirakel, at den forsvundne videnskabsmand overlevede de tre døgn i den ekstreme kulde.

Kilde: Flyvertaktisk Kommando.