[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Siden 1999 har der været danske styrker i Kosovo, hvor de har indgået i NATO-styrken KFOR (Kosovo Force). Nu er sikkerheden imidlertid forbedret så meget, at KFOR-styrken kan indtage en mere tilbagetrukken rolle og i stedet overlade ansvaret til Kosovo og EU’s politistyrke.

Forsvarschef general Knud Bartels besøger 14.-15. december de danske KFOR-soldater umiddelbart inden, de overgår til deres nye rolle og bl.a. flytter lejr. Forsvarschefen var selv i 1999 næstkommanderende ved Den Franske Brigade i KFOR og har derfor fulgt udviklingen fra de indledende uroligheder og stridigheder i slutningen af 1990’erne frem til i dag, hvor Kosovo er selvstændigt.

I forbindelse med besøget siger forsvarschef Knud Bartels:
- Det er naturligt nok størst interesse for de internationale operationer, hvor indsatsen er mest udfordrende lige nu. Men vi må ikke glemme, den store indsats danske soldater gennem årene har ydet i Kosovo. Og det er blandt andet takket været den indsats, at sikkerhedssituationen nu er forbedret så meget, at NATO kan reducere antallet af soldater og overgå til en mere tilbagetrukken rolle.

Forsvarschefen møder under besøget i Kosovo de danske soldater i NATOs hovedkvarter i Pristina, den nuværende lejr Olaf Rye samt den kommende lejr Novo Selo, som danskere skal dele med franske soldater. Forsvarschefen deltager også i en patrulje i området, og mødes med chefen for KFOR samt chefen for den multinationale ”Task Force North”.

Se videobilleder fra Knud Bartels besøg i Kosovo på forsvarskanalen.

For yderligere oplysninger kontakt Forsvarskommandoens pressevagt på telefon 70 200 440.

Fakta om KFOR:
NATOs nuværende styrke i KFOR tæller ca. 14.000 soldater. KFOR har til formål at støtte de lokale sikkerhedsstyrkers opbygning og opgaver. I juni måned 2009 blev det på baggrund af den forbedrede sikkerhedssituation i Kosovo besluttet, at NATO skal overgå til såkaldt "Deterrent Presence". Det betyder, at styrken ved udgangen af januar 2010 reduceres til 10.000 soldater, som får en mere tilbagetrukket opgave. For de danske soldater betyder det, at det danske bidrag reduceres fra ca. 300 til 180 soldater, at den danske lejr Olaf Rye lukkes, og at de danske soldater flytter sammen med franske soldater i lejren Novo Selo.