[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det er ikke nemt at skabe et monument og et kunstværk, der på samme tid skal hædre faldne i Danmarks tjeneste, udsendte og kommende udsendte. Fem kompetente kunstnere har hver givet deres bud, og vinderen er Finn Reinbothe.

Hans forslag til et monument på Kastellet i København, der skal hædre Danmark ca. 100.000 udsendte siden 1948 rummer netop de elementer. Det har dommerkomitéen lagt særligt vægt på.

- Dels er det mennesket, der er i centrum. Det er beskueren der er i centrum. Hans lille citat - En Tid Et Sted, Et Menneske, siger også noget om, at det er en tidløs faktor, som fokuserer på mennesket.
Jeg synes det passer fantastisk godt på dem der er udsendt fra dansk side rundt omkring. Hvor det er det menneskelige aspekt – det at ville gøre noget - at hjælpe andre er det styrende, selvom prisen kan være høj, siger tidligere forsvarschef Jesper Helsø, der er formand for dommerkomitéen.

Finn Reinbothes forslag er delt op i tre rum. Et rum til større ceremonier, et for de udsendte og et særligt rum til minde og refleksion for de efterladte til omkomne udsendte i dansk tjeneste.

Det sidste har en helt særlig plads. Kunstneren har her valgt at konstruere et lukket ottekantet rum, hvor navne på de omkomne står på væggen. Her er der plads til at minde, sørge og knibe en enkelt tåre uden at være til fuld offentlig beskuelse.



Det samlede monument er kendetegnet ved en åben og let konstruktion, med mure og gangarealer. Monumentet bliver udført i bornholmske paradisgranit. Her har Finn Reinborh også bevidst valgt at forankre materialevalget i Danmark. 

 Monumentet er præget af enkle og rene linier uden overflødige detaljer.  Det er beskueren og gæsten, der er i centrum. Uden sammenligning i øvrigt, kan man måske forvente, at det nye monument kan skabe en stemning i stil med Vietnam Memorial i den amerikanske hovedstad. Monumentet kommer til at fremstå enkelt uden overflødige detaljer.  Efter planen, skal monumentet stå færdigt i foråret 2011.