[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af erhvervspraktikant Natacha Kammersgård

I hverdagen hører man ikke meget om Søværnets teknikkursus, men når der fredag er kulturnat, kan du se noget af det, de arbejder med. Eleverne viser deres selvkonstruerede projekter frem. Bl.a. en dampmaskine i drift, aflæsning af vejret på satellitmodtagere og styring af robot og overvågningsanlæg.

Det der gør udstyret specielt interessant er, at eleverne selv har lavet det, og derfor kender de hele opbygningen af projekterne. Hvis du er mere til noget praktisk og sjovt, er der også mulighed for at prøve en reaktionstester.

- Man lægger hånden på. Så hører eller føler man noget, og så skal man trykke på den rigtige knap hurtigst muligt. Det er meget sjovt, siger seniorsergent Mogens Bjørnson, der står for kulturnatsarrangementet på Søværnets Teknikkursus.

Mød dem, der kan alt
Der er også en form for orienteringsløb på skolen. Det er en rute, som består af 8 poster, der ligger ved de forskellige aktiviteter. På den måde får du mulighed for at se alt det udstillede udstyr. Alle der gennemfører orienteringsløbet, får også en præmie.

Der er mange forskellige udstillinger på skolen. Blandt andet kan man besøge slædepatruljen Sirius. De skal kunne klare enhver situation i ekstreme kuldegrader. Der kan være langt til den nærmeste hjælp på den Østgrønlandske kyst, når medlemmerne er på patrulje i den barske natur.  Derfor har patruljen meget grej. Det udstyr bliver også vist frem på udstillingen.

På kulturnatten er der også mulighed for at teste, om du har hænderne skruet rigtigt på. Du kan tjekke dine evner som skibsfører.

- Vi har en skibssimulator, som går ud på at sejle og styre et skib, og det kan man godt blive søsyg af, skulle jeg hilse at sige. Fortæller Mogens Bjørnson.

Prøv det selv
Det er ikke kun på Søværnets Teknikskole, at man kan prøve en skibssimulator. På officersskolen har man tolv simulatorer, som eleverne bruger i undervisningen. Det er dog kun den største, der bliver demonstreret til kulturnatten. Den simulerer udsigten fra en almindelig civil skibsbro.

Med det simulerede skib kan man styre og sejle ud fra danske havne som f.eks. Korsør og Frederikshavn. Gæster kan få mulighed for at prøve ”skibet” af, mens 2 kadetter orienterer om udstyr og anvendelse. Når man er mæt på simulerede oplevelser, kan man også besøge rigtige skibe.

Fregatten Peder Skram, vil være åben for interesserede besøgende. Det giver et rigtig godt indtryk af datidens teknologi. På kajen står ubåden Sælen, som var den sidste aktive ubåd i Danmark. Tidligere ubådsfolk vil fortælle om, hvordan det er at leve i lang tid i det kompakte skrog.
Hvis det ikke falder i din smag, vil torpedomissilbåden Sehested være stedet at besøge. Der vil blandt andet være mulighed, for at se hvordan skibet kan skyde med torpedoer. 

Læs mere om kulturnatten her eller besøg www.kulturnat-holmen.dk

 

Kulturnat på Dykkerskole

Af Niklas Refnov og Marcus Danielsson, erhvervspraktikanter fra 8. og 9. klasse

Fredag den 9. er det kulturnat, og der vil Søværnets Dykkerkursus holde åbent hus fra kl. 18 - 23. Her vil det blandt andet være muligt at se dykkernes udstyr og få en rundvisning på Dykkerskolen.

Dykkerskolen holder åbent på kulturnatten, hvor der vil være dykkere med dykkerudstyr til stede og fortælle om, hvad dykkere egentlig laver.


SCUBA dykker på vej i havnen

- Vi er en hel del ansatte her ved Dykkerskolen, der skal vise Dykkerskolen frem. Vi vil vise SCUBA- og slangedykkerudstyret frem. Vi vil også vise vores trykkammer frem, siger marinespecialist Bo Nielsen, dykkerinstruktør ved Søværnets Dykkerskole.
Du vil derfor også kunne se, hvordan man behandler en dykkerskade.


Det stationære trykkammer på Søværnets Dykkerskole

Der vil også blive vist, hvordan man svejser under vand, og hvordan et undervandskamera fungerer og rebreather-apparater.
- Vi vil gerne vise befolkningen og kommende dykkere, hvad vi kan tilbyde. Vi er en militær institution, som også uddanner civile dykkere, siger Bo Nielsen.


Dykker hjælpes sit udstyr på

Til sidst når det bliver lidt koldt, vil der blive serveret en kop kaffe og et stykke kage. Men for dykkerne er det ikke lutter lagkage.
- Det er et krævende job at være dykker. Vores udstyr vejer op til fyrre kilo, og vi dykker ned til tres meters dybde. Vi har koldt vand at dykke i en gang imellem, og vi dykker året rundt siger Bo Nielsen.
Det er syvende gang, at Søværnets Dykkerskole holder åbent hus på kulturnatten.