[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hovedpine, træthed, søvnbesvær eller ondt i maven. Listen over reaktioner, som kan komme efter en udsendelse som soldat, er lang.
13.4 procent af soldaterne fra ISAF hold 4 har oplevet for mange af disse belastningsreaktioner et halvt år efter udsendelsen. Det er en lille stigning fra ISAF hold 3, som lå på 12 procent. Militærpsykolog Ann Karen Christensen fra Institut for Militærpsykologi fortæller, at instituttet undersøger alle små udsving, men hun synes dog ikke, der er noget usædvanligt i at tallet er steget lidt. Nærmere tværtimod.
- Jeg synes, det er lavt i forhold til, at dette hold var indsatte i hårde kampe og udsat for angreb, siger Ann Karen Christensen og påpeger, at en del almindelige danskere som ikke er udsendt også ville have de samme gener.

Et finmasket sikkerhedsnet
Institut for Militærpsykologi sender et spørgeskema ud til alle soldater et halvt år efter de har været udsendt. Det har de gjort siden 1997. Her bliver soldaterne blandt andet spurgt hvor ofte de har oplevet forskellige gener. På den måde kan militærpsykologerne nemmere hjælpe de soldater, som efter et halvt år ikke er nået tilbage til den samme tilstand som før udsendelsen
-Vi har den sikkerhedsforanstaltning, for at kunne komme i kontakt med de soldater som kunne løbe ind i problemer efterfølgende, siger Ann Karen Christensen.
Hun forklarer, at psykologerne ser på spørgeskemaerne som de kommer ind og kontakter de soldater, hvor der er for mange belastningsreaktioner.

Ufarlige psykologer
Der kæmpes dog også hårdt for, at soldaterne helt undgår følgereaktioner. Soldaterne skal alle igennem en samtale med psykologer når de komme hjem.
-På den måde kan det at tale med en psykolog blive afdramatiseret, siger Ann Karen Christensen og fortsætter:
-Der er en del som siger, at de gerne vil fortsætte hos en psykolog efter den samtale.
Foruden hjemkomstsamtalerne, som har eksisteret i flere år, mener Ann Karen Christensen, at psykologtilbuddet i dag er mere intensivt end det har været tidligere, og samtidig oplever psykologerne, at soldaterne er mere opsøgende i forhold til at tage imod hjælp.