[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Rani Bech

14 nationaliteter fordelt på 52 personer sidder i disse dage på skolebænken i Varde på Hærens Ildstøtteskole. De undervises i at kunne håndtere mange af de situationer, som kan opstå mellem militær og civile rundt omkring i verdens brændpunkter. Når stemningen er anspændt skal der ikke meget til før den hurtigt kan udvikle sig i en uheldig retning. Og på den måde er det civilt militære samarbejde – forkortet til CIMIC, et uvurderligt virkemiddel.

”Det har en stor betydning i et konfliktområde, at vi har kontakt til den civile befolkning, de civile myndigheder og humanitære organisationer. CIMIC-delingen står for det samarbejde og bringer resultatet af det ind i den militære opgave,” siger kursusleder og major Jens Jakobsen.

Balkanlandene har fundet stor inspiration i det nordiske samarbejde og vil etablere deres eget. I den forbindelse vil den danske erfaring og ekspertise i CIMIC-kurser også blive brugt til at afholde lignende kurser i det kommende Balkan-samarbejde.

CIMIC-kurset kører på 10 år og er blevet mere og mere internationale gennem tiden. For at sikre en så bred indsigt i og forståelse for andre kulturer er det gavnligt, at deltagerne ikke kun kommer fra de nærmeste europæiske nabolande.  Årets første CIMIC-kursus tæller derfor også deltagere fra så fjerne lande som Mali og Zambia.