[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Dele af den danske bataljon i Kosovo har været nede at ligge. Det skyldes et svært tilfælde af roskildesyge, der har bredt sig i lejren Camp Olaf Rye.
- Det, vi har med at gøre, er en virusinfektion, en såkaldt roskildesyge. Den er der også blandt lokalbefolkningen, så der er ikke noget at pege på i forhold til for eksempel cafeteriet, siger kaptajn Lars Villum Nielsen.
I morges var der 38 syge, men allerede nu er der blevet udskrevet 20.
- Men selv om der er atten tilbage, så er det ikke sikkert, at det er ensbetydende med, at det er slut, siger Kaptajn Lars Villum Nielsen.
Foreløbig forløber alt som forventet, og personellet i lejren ved, hvad de har med at gøre.

Syge soldater er isoleret
De første tilfælde af sygdommen blev opdaget i mandags, og meget tidligt blev de syge isoleret for at mindske smitten. Roskildesyge er nemlig uhyre smitsom, og der skal blot få viruspartikler til for at smitte et menneske. Ofte bliver halvdelen af dem, der udsættes for virus, syge. Derfor har det været vigtig at få skilt de syge fra de raske, også selv om det har været lidt af en opgave.
- Vores infirmeri er dimensioneret til at have otte patienter, og da det toppede var der 38 patienter. Det, vi så har gjort, er at inddrage en bygning i nærheden af infirmeriet til dem med roskildesyge, siger Lars Villum Nielsen.
Så infirmeriet fungerer stadig som almindelig konsultation, hvor uheldige soldater stadig kan få ordnet en forstuvet finger eller syet et sår.

Spis kun dit eget slik
Camp Olaf Rye har fået sundhedsfaglig støtte fra Franskmændene, men der er også iværksat en kampagne, der oplyser, hvordan soldaterne undgår at smitte hinanden med roskildesygen.
- Vi indstiller til folk, at de drikker kaffe af deres egen kop og kun spiser af deres egen pose slik. Alle har også fået deres egen flaske med alcogel, som de skal bruge, hvis de har rørt ved dørhåndtag og lignende, siger Lars Villum Nielsen.
Det kan godt være, at roskildesyge er en forholdsvis banal virusinfektion, der går over af sig selv, men for de ramte er de 1-2 døgn, som sygdommen varer, bestemt ikke sjove.
- Soldaterne tager det helt fint. Deres største bekymring er, om de kommer hjem til tiden, siger Lars Villum Nielsen, der kan trøste med, at de fortsætter rotationsprogrammet.