[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Resultatet af valget i Afghanistan er endnu ikke officielt, men sikkerhedsmæssigt var det en stor succes for afghanerne. Det fortæller chief governance i NATO Ole Kværnø.

- Voldsniveauet har været relativt lavt. Der har været en del dræbte, og det er selvfølgelig ulykkeligt, men det har været lokale skærmydsler. Vi var indstillet på at imødegå større spektakulære terrorangreb. Ved det sidste valg var ISAF-styrkerne helt forrest for at tilvejebringe sikkerheden, men ved dette valg var ISAF stort set ikke synlige. Afghanerne klarede det selv med hjælp fra UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan).

Stadig lang vej igen
Valget er et af de første spæde skridt mod demokratiske tilstande i Afghanistan.

- Hver gang den afghanske regering og distrikterne er ude at lave lokale sikkerhedsprojekter bliver det taget vel imod. Der er bare stadig lang vej endnu. Der eksisterer jo stadig en masse gamle uformelle eller kriminelle magtstrukturer. Det afghanske folk kan med vores hjælp etablere et demokrati, som har nogle af grundelementer i det, vi kender som et parlamentarisk demokrati, siger Ole Kværnø.

Han rejser om kort tid til Afghanistan for at lære afghanerne ordentlig og redelig embedsførelse og opbygge et politi og efterretningsvæsen.

USA leverer civile ressourcer
Amerikanerne udgør med deres opprioritering af Afghanistan halvdelen af ISAF-styrkerne. Og det har ifølge Kværnø en stor betydning ikke kun militært men også i et civilt perspektiv.

- De kommer med massive civile ressourcer, som de andre koalitionslande slet ikke har kunnet levere. Vi har været gode til at se behovet, tage initiativet og planlægge, men vi har aldrig rigtig været dygtige til at levere, siger han og understreger, at amerikanerne stadig har brug for de andre lande i koalitionen.

- USA har brug for andre landes ressourcer men i høj grad også andre landes medvirken til at skabe legitimitet. Det er også et åbenlyst faktum, at alle lande kommer med forskellige syn på, hvad der er vigtigt, og derfor mødes med amerikanerne i kompromiser, siger Ole Kværnø.