[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Han er helt pjattet med kolde colaer og ikke altid helt så sej, som han gerne ville være. På trods af det svingende mod kommer den lille viking Tormod Trampeskjælver lidt omkring i Camp Price i Afghanistan. Han har eksempelvis både været på infirmeriet og få plaster på og været ud at køre i pansret mandskabsvogn.

Tormod Trampeskjælver er maskot for de danske soldater. Det var feltpræsten på hold fem, der opdagede, at der blandt de eksisterende udbud af kontakt til pårørende manglede et tilbud til børn. Så han fik Tormod Trampeskjælver fremstillet af en kvindelig bekendt og professionel træskærer. Lige så snart den gæve viking havde taget form, begyndte han ligesom Pinoccio i eventyret at leve sit eget liv.

Og det skrev han så breve hjem om, som er blevet vel modtaget hos barnlige sjæle blandt soldaternes pårørende. Siden er Tormod Trampeskjælver blevet overleveret til det næste hold og det næste igen, så han stadig lever videre i bedste velgående på det nuværende hold syv.

- Tormods historier er rettet mod børn, men jeg har også fået en hilsen fra en far til en af de ældre soldater hernede. Han var over 80 år, men han læste altså også Tormods breve, fortæller Oral Shaw, feltpræst på ISAF Hold 7

At soldater har maskotter med sig i krig, er sådan set ikke noget nyt.

- Flere af dem har små lykkedyr, amuletter eller endda små skytsengle med sig til beskyttelse og minde om de derhjemme, siger Oral Shaw.

Det nye er, at børnene ved hjælp af Tormod Trampeskjælvers breve og historier kan følge med i livet i lejren på en mere generel måde. Ideen har vist sig at være så god, at militærpsykologer opfordrer til at efterfølge eksemplet med at få maskotter til at skrive historier om dagligdagen såvel ude som hjemme i en ny bog udviklet til børnefamilier med udsendte soldater.