[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Lige nu er flyvevåbnet i gang med at uddanne det tredje hold værnepligtige, der kan vælge mellem et såkaldt grønt eller rødt forløb. Det er et brud med ideen om, at alle værnepligtige skal have den samme uddannelse. Det røde forløb forbereder de værnepligtige til en beredskabsuddannelse, mens det grønne er en mere traditionel militær uddannelse. Næsten 90 procent vælger den grønne linje, og det på trods af, at der bliver gjort lige meget ud af begge uddannelser.
- Vi gør en stor indsats for at gøre begge forløb attraktive. Vi lægger meget vægt på, at det skal være en god og udfordrende uddannelse på begge forløb, siger premierløjtnant Karsten Skov Grejsen, chef for Flyvevåbnets basisuddannelse.
Der er en stor fordel ved opdelingen. I stedet for at de værnepligtige bliver halvgode til det hele, har de nu mulighed for at blive dygtige indenfor hvert sit forløb.

Hellere håndgranater end brandbekæmpelse
Louise Jensen er en af de værnepligtige, der har valgt det grønne forløb. Hun har ikke været i tvivl om, at netop det forløb var bedst for hende.
- Så er der lidt mere bang og lid mere i skoven og lidt mere skydning og håndgranatkastning, det er helt sikkert mere mig.
Og uanset om hun vælger at fortsætte sit arbejdsliv i forsvaret eller det civile, har hun fået en uddannelse, som hun kan bruge begge steder.
- Samme dag, hvor vi havde lært, hvad vi skal gøre, hvis folk er bevidstløse, så er der en, der falder om og er bevidstløs. Så kan jeg bruge det jeg lærte for fem timer siden, fortæller hun.