[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I over 50 år har byen Norfolk på USA's østkyst fejret NATO med en festival. Det sker med pomp og pragt og en stor anlagt parade med ”floats” gennem byens centrale del. I bedste amerikanske stil med hornorkestre, heppepiger, flag samt de 28 NATO nationers rullende udstillinger. Dette års festival var ingen undtagelse, og den forløb fra slutningen af april til kulmination med parade den 1. maj. Meget var, som traditionen byder, men alligevel var der i år ændret en del.

Norfolk er hjembyen for en stor del af den amerikanske flåde og NATO-kommandoen: Allied Command Transformation. Der er ca. 250.000 indbyggere i området, der har militære relationer. Det internationale tilsnit er koncentreret om NATO og de udenlandske forbindelsesofficerer i forskellige amerikanske kommandoer i regionen. Byen har således meget at takke forsvaret for, og den værdsætter det internationale miljø, som de udenlandske soldater bringer.

I gamle dage var festivalens tema blomstringen af de smukke Azaleablomster. Deraf navnet: ”Azalea-festivalen”. Det var en blomsterfestival, med en ”dronning” fra én udvalgt NATO nation og prinsesser fra alle de øvrige. Fint udklædte smukke piger med kroner til alle de forskellige arrangementer i skoler, børne- og plejehjem. Fra de europæiske nationer og de lokale skoler udvælges ungdomsambassadører, og der gennemføres et uddannelsesforløb om NATO. De bedste elever kan vinde et legat og en rejse til den NATO-nation, der er udvalgt som tema. I år var fokus på uddannelserne. I ligestillingens navn var dronningen og prinsesserne afløst af et diplomatkorps af unge, lokale skoleelever, der med iver deltog i det realistiske spil om NATOs aktioner i en fiktiv krise. Drøftelserne var forbavsende lig den virkelige verden, som den ses i NATO-rådet.

Frankrig overtog kommandoen over Allied Command Transformation i september 2009. For første gang var en europæer chef for en NATO-kommando. Alene af den grund blev Frankrig udvalgt til at være ”most honoured nation” i ”Norfolk – NATO festival”, som Azaleafestivalen nu hedder. Frankrig havde medbragt militærorkestrer og et professionelt gadeteater, der med de europæiske frihedsbegreber for, hvad man kan tillade sig i gademiljøet, bragte rimelig opstandelse.

Samtidigt med festivalen afholdes det årlige Tattoo i den store sportshal midt i byen. Udover det franske militærorkester var der bidrag fra USA, Canada, Rusland, England, Holland og Korea. Et farverigt show, der kombinerede det traditionsrige tattoo med fanerne fra NATO-nationerne og med et Hollywood inspireret tempo gennem hele forestillingen.

Den lille dansker koloni deltog i løjerne med stor fornøjelse. Med hvide T-shirts og røde kasketter påtrykt ”DENMARK” fyldte vi godt i gadebilledet. Den engelske stabschef, admiral Cooling, bemærkede tørt efter paraden: ”You Danes flooded the area with your white shirts and red caps”. Det tog vi som en kompliment.

Den danske float havde fokus på de danske børn. Viftende med små dannebrogsflag skreg de til den omgivende forsamling: ”We are red, we are white, we are Danish dynamite”. Den tog kegler. Samtidigt annoncerede speakeren i højttaleren:
- The Danish float is richly decorated with the characteristic Danish colors, red and white, and with the Danish flag, Dannebrog that is the oldest state flag in the world still in use by an independent nation. On the float you see: King Christian the 4th  symbolizing one the oldest standing kingdoms in the world.  With a reign of more than 59 years, he is the longest-reigning monarch of Denmark and he is frequently remembered as one of the most remarkable Danish kings, having initiated many important reforms and projects. Next to the King you see his beautiful queen, Anne Catherine of Brandenburg.  Together they had six children some of which you see on the float today. Protecting the king and his queen Holger the Dane, the legendary Danish warrior and hero stands tall and proud.  Today he rests in the cellar of Kronborg Castle, waiting to be called upon when Denmark is in danger and needs his help. And don't forget: Denmark is still the happiest place on earth!

Efter paraden var der NATO-fest i den lokale park ved havnefronten. Med store danske orlogsflag kunne alle de besøgende ikke undgå at få øje på den danske bod. Der blev serveret dansk ost, og de danske turistreklamer gik som varmt brød.

Efter en lang, varm dag, kunne danskerne tage hjem og få fødderne op i hvilestilling velvidende, at der var gjort et stort, positivt indtryk på lokalbefolkningen. Amerikanerne ved i dag, hvad Danmark er og står for. Og det er ikke så ringe endda.