[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Mandag 29. november stod i Forsvarets tegn hos den danske ambassadør i Paris, Anne Dorte Riggelsen. Her var nemlig lagt op til at fejre de tre franske generaler, som har haft kommandoen over de sidste tre danske bataljoner i Kosovo.

General Bartels mødte sin franske kollega på Ecole Militaire, mens de tre generaler var hos ambassadøren til frokost med efterfølgende reception og medaljeoverrækkelse. Til frokosten var – udover de tre generaler – repræsentanter fra andre nordiske lande, det franske udenrigs- og forsvarsministerium, forskningsverdenen mv. Det gav mulighed for udveksling af idéer, tanker og synspunkter om den generelle situation i Kosovo nu og i fremtiden.


Fra venstre mod højre General Sainte-Claire Deville, General Ribayrol, General Bras, den franske forsvarschef admiral Guillaud, den danske ambassadør Anne Dorte Riggelsen og general Bartels.


Stærke dansk-franske bånd
I ambassadørens bolig hilste forsvarscheferne på de tre generaler, hvorefter general Bartels holdt en tale, på flydende fransk. I talen gav generalen et historisk tilbageblik på de dansk-franske relationer med anekdoter om blandt andet Prins Aage, der som dansk officer blev knyttet til den franske Fremmedlegion. I legionen blev Prins Aage en helt og endte sin karriere som bataljonschef før sin død i 1940.
Efter talen dekorerede forsvarschefen de tre generaler, som alle var tydeligt stolte og rørte over at modtage medaljen af den danske forsvarschef.

Den franske forsvarschef holdt efterfølgende en kort tale, hvor han tog udgangspunkt i Kosovo missionen, som i nutiden har præget de stærke dansk-franske relationer.  Men Frankrig ser også mod Afghanistan, og de har her den største respekt for de danske styrkers indsats i et så krævende område som Helmand. Admiralen understregede dette for alle gæsterne ved at fremhæve de tabstal og antal sårede, som nationen Danmark har haft igennem ganske få år.

Som den franske forsvarschef sluttede sin tale af med at fremhæve: ”Vi har de stærkeste bånd til hinanden nu – og vi ønsker at bevare disse meget stærke bånd imellem Danmark og Frankrig også i fremtiden”.

Veteranerne skal vi støtte bedst muligt
Blandt gæsterne var der mange med tilknytning til veteranarbejdet i Frankrig. På dette område er Frankrig langt fremme og meget organiseret. Efter ceremonien blev der derfor talt en del om de franske erfaringer (siden 1916) med veteranarbejdet samt om den nye veteranpolitik, vi har fået i Danmark.


I forgrunden af billedet (civil herre) ses en af gæsterne, Rémy Enfrun, direktør for veteranforeningen i Frankrig ”Office National des Anciens Combattants” (ONAC).