[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Karl den 12. prøvede det ved Poltava i Ukraine. Napoleon og Adolf Hitler fik den samme oplevelse i Rusland. De tabte alle tre deres angrebskrige – og heldigvis for det. De var i princippet fjenden militært overlegen, men de tabte i høj grad på grund af manglende forsyninger og lange transportveje hjem til kornkamre og arsenaler. 

De tre eksempler har ikke meget med moderne indsættelse af militære styrker at gøre, men logistikudfordringerne er universelle. Det er her logistik- og forsyningssoldaterne kommer ind i billedet. Historisk bliver de ikke husket som helte, men de er i høj grad hverdagens helte i forbindelse med militære operationer, og de får sjældent ros.

"Skarp" øvelse
De får ofte først opmærksomhed, hvis soldater mangler grej, eller transporter ikke afgår som planlagt. Logistikfolk og forsynere spiller en nøglerolle i forbindelse med militære operationer. I dansk forsvar har man nu i en længere årrække finpudset de logistiske kvaliteter. 

Lige nu er fire danske logistikhold fra Danilog (Det Danske Logiske Center) i Stettin i Polen for at forberede indsættelsen af en forstærket bataljon svarende til den danske kampgruppe i Afghanistan. Det er som en del af øvelsen Logistics Enabler, men det er alt andet end en skrivebordsøvelse, hvor papirer bliver flyttet rundt.

Indkvartering, forplejning, anløbshavn, lagerplads og lejrmuligheder skal på plads, som på en skarp opgave. Her fungerer Stettin som holdenes legeplads, og deployeringen svarer til den danske indsættelse i Kosovo på hold 1. Øvelsen fungerer efter et ”bar mark” princip. De begyndte fra bunden af, og de havde ingen aftaler på plads på forhånd, da de ankom til den polske by i går.

Afghanistan venter
- Det er en god øvelse for os. Vi er rent faktisk ude og forhandle kontrakter på plads med mulige civile polske leverandører. Vi har en polsk tolk med. Vi skal være klare i mælet. De sproglige udfordringer spiller en stor rolle. I de fleste tilfælde kan de lokale ikke tale et forståeligt engelsk, og alle kontrakter bliver udformet på polsk, siger kaptajn Søren Gandrup, der er kommende chef for det nationale støtteelement i Afghanistan på Hold 11.

Februar 2011 har han ansvaret for de logistiske opgaver i den danske kampgruppe. På øvelsen er Søren Gandrup i selskab med sin næstkommanderende og hans terminalofficer. Og det giver god mening at teste færdighederne af i Stettin.

- Vi finder hurtigt ud af, hvor vi har vores styrker og svagheder, Det giver mig nogle muligheder for at klarlægge opgaven med mit hold.  Også i forhold til hvor skal vi sætte ind med uddannelse de næste ti måneder, så vi er klar til Afghanistan, fortæller Søren Gandrup.

Logistics Enabler slutter i morgen.