[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Lange arbejdsdage i et til tider hæsblæsende tempo er blevet Morten Krankers hverdag i fire måneder. Det kræver at kunne gabe højt over opgaven, når han og medarbejderne starter et stykke pionérarbejde op i det undertiden urolige Libanon.


Danske ørkenuniformer, Dannebrog og FN-flaget side om side i Libanon.

For halvanden måned siden overtog Danmark for FN en række transport- og logistikopgaver i den lille mellemøststat. Og udfordringen er langt fra blevet mindre af at være Hold 1.
- Derhjemme kender jeg alle mine medarbejdere, og forretningsgangen er velkendt. Hernede skal vi først til at ’finde hinanden’, og som chef skal jeg sætte mig ind i, hvordan FN-systemet arbejder, plus vi selv på nogle områder skal finde vores egne procedurer, forklarer Morten Kranker, der til daglig er chef for flyvevåbnets luftoperationscenter i Karup.

Ingen hvid jul for de udsendte
Den 43-årige oberstløjtnant føler, at tiden flyver af sted, til trods for han må undvære familien hjemme på villavejen i Kolding. Sammen med Tina har han datteren Karina og sønnen Mathias på henholdsvis 14 og 11 år.
- Det er klart, at julen blev noget anderledes, end den plejer. Familien holdt jul med min mor og mine svigerforældre, men selvfølgelig fik jeg da også ringet hjem og snakkede med Tina og ungerne.


Chefen for de danske styrker i Libanon ses ofte med cykelstyret i hænderne, hvor han på den måde kobler af.

Han fortæller med glød i stemmen om sin egen jul i Libanon, hvor soldaterne hverken manglede and, flæskesteg eller rødkål, og hvor både Forsvarsministeriet og diverse fagforeninger havde tænkt på de udsendte i form af gaver.

Sportsmennesket
Også det lokale idrætsliv må undvære Morten Kranker under hans udsendelse. Som bestyrelsesmedlem i Harte Gymnastik- og Idrætsforening og som formand for foreningens fodboldafdeling har han måttet stille sit virke i bero.
- Der er heldigvis andre til at løfte de opgaver, og med telefon og internet kan det jo lade sig gøre at give råd og vejledning.


Måske er det ikke en hel fair kamp over for modstanderen, idet Morten Kranker spiller bordtennis i den hjemlige Serie 1.

Den veltrænede koldingenser er selv aktiv sportsmand og spiller bordtennis på turneringshold i Serie 1, når han ikke lige er udsendt.
Trods de mange timers arbejde om dagen bliver der tid til både at løbe- og cykeltræne i lejren, der ligger i Libanons sydvestlige hjørne ud til Middelhavet. Morten Kranker er i fuld gang med at træne til sommerens marathonløb i Stockholm.


Sportsmanden Morten Kranker deltog sammen med ti andre fra det danske kontingent i et 10 kilometer "Fun Run" i forbindelse med Beirut Marathon.

En spændende bog i en stille stund kan være med til, han kobler af og falder ned efter dagens strabadser. At se en god film eller tage et spil dart, bordfodbold eller bordtennis med kollegerne kan have samme effekt.

Dødsfald kom tæt på
Udover jobbet som næstkommanderende i logistikafdelingen i FN-missionens hovedkvarter har Morten Kranker også den anden kasket på, der betyder, han er chef for det danske kontingent i Libanon - en rolle på godt og ondt. Lørdag den 9. januar indtraf der en tragisk hændelse i området.
En af de danske soldater omkom ved en trafikulykke i tjenesten, og det sætter en chef på en hård prøve.
- Jeg var fattet under hele opgaven, hvor jeg tog aktiv del i redningsarbejdet, rapporterede om ulykken og gjorde masser af andre ting. Det skete uden de store følelsesmæssige udladninger. Det var noget andet, da jeg havde kaldt folk sammen for at meddele dem officielt, at deres kammerat og kollega var afgået ved døden. Da stod vi flere med tårerne ned ad kinderne. En vejsidebombe eller en trafikulykke. Et dødsfald er altid tragisk - uanset årsagen, siger Morten Kranker.


En tydelig berørt chef med knyttede hænder i forbindelse med ceremonien for den afdøde soldat, der mistede livet i den tragiske trafikulykke.

Opgaverne hos chefen for de danske FN-soldater i Libanon er mangeartede, og næppe to dage er ens. Selv om fyraften oftest indtræffer ud på aftenen, nyder Morten Kranker de mange udfordringer, jobbet giver i det frodige, grønne landskab, som Libanon har at tilbyde på denne årstid.
- Jeg er stolt, men også ydmyg over for den krævende opgave, jeg er blevet betroet under forhold, der ligger så langt fra dét, jeg er vant til.

FAKTA
Det danske bidrag indgår i United Nations Interim Force in Lebanon, forkortet UNIFIL.
Flyvevåbnets har fra december 2009 til august 2010 ansvaret for det knapt 150 mand store danske transport- og logistikbidrag, der er udsendt til Libanon som en del af FNs UNIFIL-styrke.
Den primære opgave for det danske bidrag er at yde transportstøtte til de mange FN-lejre i det sydlige Libanon, som bemandes af mere end 12.000 soldater fra 30 nationer.