[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kilde HOK.


De to hold hilser inden kampstart. Afghanerne havde fodboldstøvler og strømper med til danskerne, så de ikke behøvedes spille i løbesko.


Stemningen var høj – både blandt de danske soldater og blandt de op mod 1.000 lokale tilskuere, der var mødt op på den lokale fodboldbane i Gereshk fredag eftermiddag. Anledningen var en fodboldkamp mellem danske soldater og et afghansk hold fra provinshovedstaden Lashkar Gah, der netop har vundet en turnering i Gereshk.

- Det var en fed oplevelse. Afghanerne spillede overraskende godt, og havde styr på, hvad de lavede, siger Lynge, en af de danske spillere.

Ligesom de fleste på holdet kommer han fra Let opklaring, der har et tæt samarbejde med det afghanske Politi (ANP). Og det var ANP, der stod for sikkerheden ved fodboldkampen. Alle blev kropsvisiteret før de kom ind på tilskuerpladserne, og rundt om hele området stod betjente.

- Det var lidt specielt at smide udrustningen, det er jo første gang, vi fik lov til det. Men det var fedt at se, at ANP havde så meget styr på det, siger Lynge.

Ideen om en fodboldkamp kom fra det afghanske politi, og den ide greb delingsføreren i Let opklaring, MT, med det samme. 


Op til 1000 lokale fra Gereshk var mødt op for at heppe. Blandt dem var distriktsguvernøren og politichefen i Gereshk. Alle der kom ind på området blev kropsvisiteret af det afghanske politi, der også have sikring omkring hele området.


- For fem måneder havde jeg ikke forestillet mig, at det kunne lade sig gøre. At ANP kunne stå for sikkerheden er et tydeligt bevis på, at politistyrken har forbedret sig helt vildt, siger MT og understreger, at der var taget alle forholdsregler, hvis der skulle opstå uro.Danskerne havde svært ved at få spillet til at fungere – og frustrationerne var til at få øje på.


Inden kampen fik de danske soldater overrakt fodboldstøvler og fodboldstrømper af afghanerne, så der var ingen undskyldninger for ikke at vinde. Det kunne der ellers godt have været brug for. Det afghanske hold kom hurtigt foran 1 – 0 til stor jubel for tilskuerne. Det meste af spillet foregik på den danske banehalvdel, og trods en god fight, blev slutresultatet 4 – 1 til det afghanske hold.

- Kampen var præget af en hjemmedommer, men udover det var der god sportsånd og det var en god kamp. Mest af alt var det en rigtig god dag, siger MT.

Udover de mange publikummer mødte også den lokale politichef og distriktsguvernøren mødte op til kampen. 


To afghanske drenge fejrede endnu et afghansk mål med at løbe ind på banen.