[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Over hele verden er det en fordel at kunne tale det lokale sprog. Som dansk soldat på patrulje hjælper det også ganske gevaldigt. Det forbedrer sikkerheden og åbner døre.

- Vi kan kontakte civilbefolkningen. Vi kan tale med dem og skabe en relation til dem, siger gruppefører Emil fra hold 12.

Han giver gerne et eksempel. Et eksempel, der omhandler en af de danske soldater, der taler det lokale sprog. 

- Patruljen skulle kigge på nogle compounds (afghansk beboelsesområde). En mand kommer gående, og patruljens tre første mand vinker ham væk. Dem gider han ikke tale med. Så taler Arez med ham, og efter to minutters samtale følger han os de næste 3 km og fører os sikkert igennem området.

Soldaten, som gruppefører Emil taler om, er Arez. Arez er konstabel og taler dari, som er et af de to afghanske hovedsprog. Arez er dansk med kurdisk baggrund og muslim. Hans familie flygtede fra Saddam Husseins regime, da han var 12 år gammel. De lokale har svært ved at forstå, at Arez tager til Afghanistan, når han nu selv er flygtet fra et krigsområde.

- Jeg har forklaret dem, at nu har jeg det godt i Danmark, og så vil jeg gerne komme og hjælpe jer, fortæller Arez.

En speciel ting ligger Arez på sinde. Han spørger altid til om børnene går i skole.

- Det rører mig meget, når jeg ser 6-7 årige børn arbejde i marken, når de burde være i skole, siger Arez.Se hele historien om Arez her