[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kaløvig uden for Århus har været brugt som skraldespand for gammel ammunition fra 2. Verdenskrig.  Det er et problem for de skibe, der med jævne mellemrum passerer sejlrenden.

- Vi skal holde sejlrenden fri for gammel ammunition, fordi der en gang imellem kommer store kulskibe igennem til Studstrupværket. Så er der fare for, at de får rodet ammunitionen op, siger kaptajnløjtnant Bo Snestrup, der er næstkommanderende i Frømandskorpsets EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Hver dag sejler otte dykkere ud i Ska-båd til området, der er cirka 2 X 1,5 kilometer stort. Havbundens kontur bliver undersøgt med en Side Scan sonar.

- Hvis der stikker gammel ammunition op, kan vi se det på skærmen. Efterfølgende dykker vi ned efter det, siger Bo Snestrup.

Opgaven foregår i fuldt dykkerudstyr og på 12 til 18 meters dybde. Jobbet med at fjerne fosforgranater, 76 mm artillerigranater og 500 punds flybomber - de mest almindelige fund - er ikke ufarlig.

- Der er selvfølgelig en risiko, men vi ved, hvordan vi skal håndtere det. Vi er uddannede til det, siger Bo Snestrup.

Ammunitionen bliver fragtet hen til et område 12 kilometer væk, hvor det bliver sprængt væk i mindre portioner, så hverken dyr eller mennesker bliver forskrækkede.

- Vi tør ikke sprænge det inden i området. Ammunitionen kan nemlig ligge oven på en masse anden ammunition, som er forvundet ned i den bløde havbund, siger Bo Snestrup.

EOD-folkene er i området fra den 25. juli til den 8. august, og det er en tilbagevendende begivenhed for der bliver ved med at dukke gammel ammunition op fra havbunden.

- Om vi så fortsætter i 100 år, så får vi nok ikke renset det helt, siger Bo Snestrup.