[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin, Forsvarets Mediecenter

Tallene taler deres tydelige sprog. Både drenge og piger, der kommer til session, bliver tungere og tungere. I 2002 var 6,7 procent svært overvægtige. I 2009 var tallet steget til 8,2 procent.

-Jeg kan godt se, at de folk, der kommer til forsvarets dag, bliver tungere, siger kaptajnløjtnant Morten Runberg, der er centerleder ved Rekrutteringscenter Slagelse.

Han var selv med at erklære en af kvinderne i aftenens udsendelse for uegnet til at aftjene sin værnepligt. Eller som det hedder, når kvinderne gør det, aftjene sin værneret.

-Hun var meget stor. Det var alene det, at hun var svært overvægtig, der gjorde, at hun ikke kunne komme i gang med sin værneret. For hun havde både motivationen og gejsten til at komme i gang, siger Morten Runberg.



Han oplever ofte at måtte afvise unge mennesker, som er for tunge til at kunne aftjene deres værnepligt.

-De ved godt, at de er for tunge og lever et usundt liv med for lidt motion. Det samme gjorde sig gældende for kvinden fra ´BS og basserne´. Hun var godt klar over, at hun ikke kunne blive erklæret egnet, så hun blev ikke ked af det. Det er der ellers mange, der gør. Særligt dem, der har et højt ønske om at aftjene værnepligt, siger Morten Runberg.

Overvægt gøres ofte op i BMI – body mass index. Det er et tal, der beskriver forholdet mellem kropsvægt og højde. Det er dog ikke alene overvægt, der diskvalificerer folk til at aftjene deres værnepligt.

-Et højt BMI gør ikke automatisk folk uegnede. Meget muskuløse mennesker har et højt BMI uden at være overvægtige, siger Morten Runberg, der slår fast, at skavanker som dårlige knæ og astma også kan gøre folk uegnede, ligesom de skal kunne bestå sessionsprøven – der er en intelligenstest – for at komme ind i forsvaret.

Følg pigernes kamp i aften på TV2 klokken 20.50, og læs om værnepligt her.