[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Men som en del af forsvarets miljø-offensiv i Grønland er store dele af kysten nu renset.

- Det er lidt som at rydde op efter Roskilde festivalen, fuld skrald og så må vi glæde os når vi er færdige. siger Hans Husmann Jørgensen fra Kristian Schmidt Geo- og Miljø.
På lossepladsen ved Station Nord ligger der endnu gamle entreprenørmaskiner og amerikanske lastbiler fra 50erne og 60erne, suppleret med dansk affald fra de godt 40 år Station Nord har været drevet af Danmark.
De ca. 5000 rustne olietønder på kysten er enten rester fra fly-nedkastning, eller skrald fra mange års forbrug.  De fleste af de mange tønder er nu samlet ind og står i geledder nedenfor landingsbanen. Gode ønsker om helt at fjerne det gamle jern fra Grønland, må vente til den dag, hvor det er muligt for et skib at ankre op ud for Station Nord, og laste de rustne tønder. Oprydningen er en del af en miljøoffensiv på Grønland, tilrettelagt af Forsvarets Bygning- og Etablissementstjenestes miljøsektion.  FBE regner med at færdiggøre arbejdet næste sommer.

- Det skal nok blive rigtig rigtig flot, når vi først er færdige, siger Birgitte Blicher som er civilingeniør og projektleder for FBE.Selvom det i første omgang er det grimme syn af tønderne, der har givet anledning til oprydningen, har det vist sig at arbejdet i sidste øjeblik har forhindret en ubehagelig forurening af fjorden. Der blev nemlig fundet mere end 20 næsten gennemtærede tønder fyldt med brændstof.

Se indslag på forsvarskanalen her